featured

Elke dag een SPF maakt huid jonger

Het is al vaak gezegd en geschreven: zonnebrandproducten zijn goed beschouwd de beste antirimpelcrèmes. Ze beschermen de huid tegen schade van de zon, computer beeldschermen, en TL licht, en daarmee tegen de vorming van nieuwe rimpels en pigmentvlekken. Uit onderzoek blijkt nu dat het dagelijks gebruik van een SPF de huid zelfs zichtbaar jonger kan maken.

Die conclusie trekken Amerikaanse onderzoekers onder leiding van dermatologen Steven Wang en James Leyden, verbonden aan het Skin Research Center van farmaceutische reus Johnson & Johnson. Dit zogeheten conflicterende belang is natuurlijk iets om in het achterhoofd te houden, maar dat maakt hun bevinding evengoed nog interessant om naar te kijken.

Adv AHA Cosmeceuticals Daily Defense SPF 30 w box

Iedere ochtend een SPF30
Voor de studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Dermatology Surgery, werd een groep van 32 vrouwen in de leeftijd van 40 tot 55 jaar gedurende een jaar lang gevolgd. Dagelijks gebruikten de deelnemers in de ochtend een zogenaamd breedspectrum zonnebrandproduct met SPF 30 op het gezicht. In de avond werd een eenvoudige moisturizer gebruikt zonder actieve anti-aging ingrediënten. De zonnebrandcrème, een product van de sponsorende partij, bevatte behalve stabiele zonfilters tegen uv-A en uv-B, evenmin ‘anti-agers’.

De deelnemers werd geadviseerd om de huid tijdens de duur van het onderzoekstraject niet overmatig bloot te stellen aan de zon. Voor situaties waarbij dat onvermijdelijk zou zijn, bijvoorbeeld tijdens zwemmen, strandbezoek of buitensporten, werd een extra zonnebrandproduct verleend.

Het effect van het dagelijks insmeren met het onderzochte product werd uiteindelijk gemeten na 12, 24, 36 en 52 weken, door zowel de dermatologen als via zelfonderzoek. Gekeken werd daarbij onder meer naar parameters van extrinsieke huidveroudering zoals textuur, fijne lijntjes, onzuiverheden , pigmentatie en kleur (skin tone).

Verbetering bij iedereen
Het dagelijks aanbrengen van een SPF 30 leverde al vanaf de eerste meting verbeteringen op voor alle gemeten parameters. Het grootste effect werd gevonden op het gebied van pigmentatie door de zon (verbetering van 52 procent), huidstructuur (40 procent) en skin clarity (41 procent).

Het is bekend dat huidcellen zich ongeveer in 28 dagen vernieuwen. Door consequent nieuwe celschade te voorkomen, kunnen de huidcellen zich ‘gewoon’ richten op herstel en vernieuwing, in plaats van afweer en reparatie.

In hoeverre de onderzoeksresultaten toepasbaar zijn voor alle zonnebrandproducten met factor 30 is de vraag. Dat hangt vermoedelijk samen met de gebruikte zonfilters. Het lijkt logisch dat een hogere factor een nog duidelijkere verbetering van de huid zou kunnen geven. Dat zou moeten worden onderzocht. Verder zou het interessant zijn om te weten in hoeverre het discretionaire gebruik van een zonnebrandproduct – dus niet dagelijks, maar alleen in geval van blootstelling aan de zon – ook bijdraagt aan huidverbetering. Het onderzoek van Johnson & Johnson onderstreept in ieder geval heel veel ander onderzoek dat zonnebrandcrèmes huidschade tegengaan. En dat er zelfs sprake kan zijn van een omkeerbaar effect op bepaalde tekenen van huidveroudering.

Tags: , , , , , , ,