featured, slider

Frisse huid met Fruitzuur

Frisse huid met fruitzuur.
Het verwijderen van dode huidcellen met (fruit)zuren noemen we exfoliëren. Dat kan met glycolzuur, een ingrediënt dat bij uitstek geschikt is voor de meer droge huidtypen. Kies bij een gevoelige of vette huid liever voor een exfoliant met salicylzuur.

Het exfoliërende effect van glycolzuur
Glycolzuur valt onder de groep fruitzuren, ook wel alpha hydroxy acids (AHA) genoemd. Glycolzuur werd oorspronkelijk gewonnen uit suikerriet, maar wordt nu vooral synthetisch gemaakt. Net als salicylzuur zorgt dit ingrediënt ervoor dat dode huidcellen makkelijker van de huid loslaten. En dat is na je 30e geen overbodige luxe; met het ouder worden krijgt de huid steeds meer moeite met dit proces.


 

Afname tekenen van huidveroudering
Glycolzuur doet meer dan alleen exfoliëren. Uit onderzoek blijkt dat het ingrediënt al bij een concentratie van 5% zorgt voor een stevigere huid. De vochtbalans herstelt zich, fijne lijntjes nemen daardoor af en de aanmaak van collageen wordt juist gestimuleerd. Indirect hebben fruitzuren en sterk huidverbeterend effect. Omdat de bovenste huidlaag met dode huidcellen verwijderd wordt, kan licht makkelijker weerkaatst worden. Het gevolg is dat de huid er stralender en frisser uitziet. Bij een concentratie van 8% is glycolzuur ook bewezen effectief in het verminderen van oppervlakkige pigmentvlekken. Glycolzuur helpt daarnaast bij het verminderen van verstopte poriën en mee-eters.

Wordt de huid dunner door exfoliëren?
Glycolzuur zorgt voor verminderen van dode huidcellen waardoor de hoornlaag dunner wordt. Hierdoor is het idee ontstaan dat de huid kwetsbaarder wordt door gebruik van een exfoliant. Dat ligt iets genuanceerder. De huid bestaat namelijk uit verschillende lagen. Hoewel de bovenste huidlaag inderdaad in dikte afneemt, worden de lagen van de huid daaronder juist dikker door exfoliëren.

Waar moet je op letten bij een exfoliant?
De werkzaamheid van een exfoliant hangt niet alleen samen met de gebruikte concentratie zuren; ook de pH-waarde (zuurgraad) is van belang. Deze moet tussen de 3 en 5 liggen. Bij een hogere of lagere zuurgraad bestaat de kans dat het product de huid irriteert of dat het onvoldoende werkzaam is.

Rustig opbouwen
Als je begint met exfoliëren is het belangrijk je huid rustig te laten wennen. Bouw het gebruik op. Begin met twee à drie keer per week. Als je merkt dat je huid rood wordt of gaat schilferen, doe dan een stapje terug.

Extra beschermen tegen de zon
Glycolzuur kan ervoor zorgen dat de huid gevoeliger wordt voor de zon. Bescherm je gezicht daarom goed met een zonnebrandcrème. Maar dat is eigenlijk altijd belangrijk, ook zonder het gebruik van een exfoliant.

Welk huidtype
Kijk tenslotte voor gebruik eerst goed naar je huidtype. Een gevoelige of onrustige (vette) huid met onzuiverheden heeft meer baat bij de exfoliant met salicylzuur in plaats van glycolzuur. Dit in vet oplosbare zuur dringt in de poriën door, kalmeert en verbetert de talgregulatie.

Tekst met dank aan Jetske Ultee

Tags: , , , , , , , ,