featured

HUIDMICROBIOOM

De HUID microbioom en de invloeden van omgevingsfactoren op onze cellen en de huid.

Achtergronden en de oplossingsrichtingen.

SCHADELIJKE OMGEVINGSFACTOREN
Op dit moment staan de invloeden van vervuiling, PFAS en de uitstoot van schadelijke stoffen in ons milieu bijna dagelijks in de media en dat is natuurlijk niet voor niets. De huid biedt vrijwel als enige bescherming tussen het inwendige lichaam en de externe omgeving. Daarmee speelt ze een belangrijke rol bij het voorkomen van infecties en het binnendringen van schadelijke, giftige stoffen. Wanneer de beschermende functie van de huid niet optimaal is (bijv. bij een verwonding) dan heeft dat een negatieve invloed op belangrijke lichaamssystemen, zoals het immuunsysteem en de celstofwisseling.

HET MICROBIOOM
De opperhuid wordt direct na de geboorte in combinatie met micro-organismen uit de omgeving ontwikkeld tot een complex microbieel ecosysteem. De micro-organismen vormen samen het huidmicrobioom dat bestaat uit bacteriën, virussen, schimmels, gisten en mijten. In totaal leven er zo’n één miljoen micro-organismen (vaste huidbewoners en passanten) uit de leefomgeving op de huid.
Het is afhankelijk van de zuurtegraad, vochtigheid en zout- en talggehalte, in welke hoeveelheden de micro-organismen voorkomen. Daarnaast spelen factoren als onze genen, voeding, geslacht, leeftijd, levensstijl, beroep, omgeving en het gebruik van make-up, cosmetica, medicatie en antibiotica een rol in de samenstelling en de kwaliteit van het huidmicrobioom.

EVENWICHT ZORGT VOOR EEN GEZONDE BALANS
Bij een gezonde huidbalans is de huid in harmonie met het huidmicrobioom. Verstoring van deze balans kan resulteren in een onevenwichtige bacteriesamenstelling, een verstoord immuunsysteem of beide. Dit kan wel eens de oorzaak vormen van huidaandoeningen als eczeem en psoriasis.

DE NATUUR BIEDT DE OPLOSSING VOOR EEN GEZONDE, GOED BESCHERMDE HUID
Het hebben of krijgen van een gezonde huid is afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid beschermende en verbeterende stoffen in het lichaam, zoals:Spirulina, een eencellige micro-alg die 3.6 biljoen jaar geleden is ontstaan en als een zuurstofgenerator fungeert. Het bevat een nutriënten als vitaminen, macro- en micromineralen, essentiële vetzuren, proteïne, aminozuren, nucleïnezuur (DNA en RNA), chlorofyl en, heel belangrijk, phytonutriënten die van belang zijn voor de stofwisseling en een gezonde celdeling.Druivenpit extract (Vitis Vinifera L.). Dat bevat proanthocyaniden, dat zich uit als donkerblauwe kleurstof met sterke antioxidant eigenschappen heeft die de huidcellen beschermt tegen de schadelijke invloed van UVB-straling.

Groene thee bevat belangrijke stoffen die de cellen en de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De groene thee in Skin Protect wordt onttrokken uit ongefermenteerde bladeren van de theeplant (Camellia sinensis). Hierdoor blijft het hoogste haalbare gehalte aan natuurlijke polyfenolen behouden. Het bevat EGCG, een krachtige antioxidant en vrije radicalenvanger, het bevordert de afbraak van afvalstoffen en zware metalen, ze zorgen voor een betere weerstand en helpen tegen allergieën, verbeteren de bloedsuikerspiegel en de vetstofwisseling.

Beta carotenen worden in het lichaam omgezet in vitamine A en dat de huid bescherming biedt tegen vroegtijdige veroudering. Daarnaast is het belangrijk voor een optimale huidweerstand tegen alle UV-straling.

Huidvetten zoals ceramiden, squaleen, cholesterol en vrije vetzuren dragen bij aan een gezond vetzuurprofiel en zorgen in de opperhuid voor de belangrijke huidvetten die de barrièrefunctie vormen. Wanneer de opperhuid over voldoende gezonde vetten beschikt wordt de talgproductie beter gereguleerd en kan de huid de huidcellen aan de oppervlakte beter aan elkaar laten hechten. Hierdoor is er minder kans op transepidermaal vochtverlies en ontstaat er een gezond huidmicrobioom.

VOEDING EN NUTRICOSMETICS

De juiste voeding; vers, natuurlijk, biologisch en gevarieerd, zal al een groot deel van deze voedingsstoffen bevatten. Als dat niet dagelijks lukt, kun je dit heel mooi aanvullen met de juiste nutricosmetics.  LavieSage Skin Protect (multi) en Skin Balance (krillolie) bevat bovenvermelde ingrediënten in de juiste doseringen.  www.laviesage.nl

 

Tags: , , , , ,