featured

Acné; je zult het maar hebben

 

ACNE
Bijna 85% van alle mensen, tussen de 12 tot 24 jaar heeft last van acne. Acne is daarmee een van de vaakst geconstateerde huidaandoeningen. Acne Vulgaris is, zoals we weten de medische term voor jeugdpuistjes. Het is een vervelende en ontsierende huidaandoening die je herkent aan comedonen, pustels, papels en noduli. Het komt meestal voor in het gezicht  borst, rug, nek en schouders. Vooral in de huid met veel talgklieren.

JE ZULT HET MAAR HEBBEN
Acne vulgaris is een Talgklier-aandoening. Behalve op de handpalmen en de voetzolen komen talgklieren overal op het lichaam voor. Talgklieren zijn belangrijk, ze voorzien je huid en haren van vocht en houden je huid soepel en de barrièrefunctie van de huid in conditie.

Er zijn meerdere invloedsfactoren die in relatie worden gebracht met het ontstaan en het verloop van Acne: excessieve talgproductie. Tijdens de puberteit beginnen de talgklieren in het gezicht, de borst en op de rug meer en dikkere talg te produceren. Een andere oorzaak wordt gevormd doordat de afvoerkanaaltjes die talg naar de huid afvoeren, verstopt kunnen raken. De talg kan niet naar buiten en zo ontstaan de whiteheads. Ook bevatten de talgklieren bacteriën, w.o. Propionibacterium acnes (p.acnes). Deze tast de wand van het afvoerkanaal aan, waardoor het kanaaltje uiteindelijk knapt. De talg komt dan in de huid terecht en veroorzaakt ontstekingen, met vervelende roodheid en pustels als gevolg.

Wanneer acne niet behandeld wordt, ontstaat bij een klein deel van de mensen acne conglobata, de zwaardere vorm van acne. Hierbij ontstaan in de gevoelige zones grote mee-eters (reuzencomedonen), infiltraten, bobbels, abcessen en fistels. Deze zorgen, als ze niet adequaat behandeld worden vaak voor nare littekens.

HET BESTRIJDEN VAN DE GEVOLGEN
Het is enorm belangrijk om de acne gevoelige huid diep, intens en mild te reinigen waardoor de huid geactiveerd blijft en onnodige verstopping wordt voorkomen. Als het goed is verdwijnt acne uiteindelijk vanzelf al kan het langdurig en hardnekkig zijn. Vaak laat het lelijke littekens achter die aanvullende of intensieve behandelingen noodzakelijk maken. Er is geen echte gestandaardiseerde behandeling voor acne-klachten. Het hangt af van de ernst van klachten, de mate littekenvorming, leeftijd en geslacht. Mee-eters vragen om een andere aanpak dan ontstekingen. Acne op de torso  is bijvoorbeeld minder eenvoudig te behandelen dan in het gezicht. Een huisarts zal voor de behandeling vooral kiezen voor chemische oplossingen zoals Benzoylperoxide als dan niet in combinatie met retinoïden als adapaleen en tretinoïne, echter niet bij zwangerschap of bij borstvoeding. Ook wordt er vaak lokale antibiotica gebruikt zoals  lindamycine en erytromycine of een combinatie daarvan. in sommige gevallen wordt orale antibiotica toegediend gecombineerd met clindamycine/benzoylperoxide en clindamycine/tretinoïne. Bij ernstige acne wordt isotretinoïne ingezet. Isotretinoïne mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Orale hormonale combinatiepreparaten kunnen acne zowel gunstig als ongunstig beïnvloeden. Het effect op de acne verschilt individueel en wordt meestal na drie tot vier maanden zichtbaar.

HET NATUURLIJKE ALTERNATIEF
Vanuit de orthomoleculaire en/of huidverzorgende visie leggen we liever de focus op het wegnemen van de oorzaken van acne in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen van acne. Er zijn natuurlijke stoffen en complexen beschikbaar die het lichaam ondersteunen bij het bestrijden van het ontstaan van acne. Voorbeelden zijn:
Gum guggel dat ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft waardoor het talgafscheiding vermindert en het bacteriële metabolisme van triglyceriden (die de ontwikkeling van acne bevorderen) blokkeert. Groene thee extract dat zorgt voor de bescherming van de weefsels, cellen.
Kurkuma is een zeer krachtig antioxidant dat helpt om de ontstekingen te verminderen. Daarnaast en zuivert het de darmen, lever en milt. Op deze manier heeft het een gezonde invloed op het immuunsysteem.
Druivenpit extract (proanthocyanidine) is een zeer krachtig antioxidant dat de huid beschermt tegen UVB-straling.
Mangosteen staat er ook om bekend dat het een uiterst sterke antioxidant werking heeft op basis van xanthonen die bijdragen aan het zo belangrijke microbiologisch evenwicht in het lichaam en bijdragen aan een gezond immuunsysteem.
Mariadistel extract bevat stoffen die helpen om het lichaam en de huid op natuurlijke wijze te ontgiften. Daarnaast ondersteunt het een gezonde leverfunctie, stofwisseling en spijsvertering en wordt het lichaamseigen reinigingsproces gestimuleerd.

 

Deze natuurlijke stoffen bevinden zich in een huidverbeterend supplement zoals Skin Clear van Laviesage. Dit i.c.m. huidverbeterende behandelingen  als diepte reiniging, fruitzuren, phitex  etc…  kunnen uw huid verbeteren op een natuurlijke manier. Ook de naweeën van acné kunnen wij met behulp van microneedling/dermapen , behandelen en verbeteren. Echt…. er is hoop.

 

 

 

Informeer bij uw huidspecialist / schoonheidsspecialist. Die kan u verder helpen. 

Flash-Care  0180 461193

Tags: , , , , , , , ,