Special care

Anti oxidanten zijn noodzakelijk bij zon bescherming

Waarom antioxidanten echt niet meer mogen ontbreken bij je zonnebrandregime

                       

                                           

En dan ineens is het mooi weer. Daar kijken we allemaal naar uit. De onderstaande blog van Jetske Ultee, onderzoeksarts van cosmetische dermatologie, vond ik wel erg treffend. Ook de merken waar ik in de salon mee werk, Priori en Jan Marini hebben naast UVA en UVB filter in hun zonneproducten,  ook werkzame  hoeveelheden anti oxidanten aan hun product toegevoegd. Noodzakelijk voor herstel van wat UV straling met je huid kan doen. De betere zonneproducten bevátten ook altijd anti oxidanten. Dat is vaak wat het verschil maakt. Daarnaast hebben Priori en Jan Marini geen minerale vetten, geen plaklaag dus, en geen parfum of andere ballaststoffen toegevoegd. 

Ook LavieSage, nutricosmetics voor huidverbetering van binnenuit, geeft al heel lang aan dat bescherming tegen de zon óók van binnenuit  juist zo belangrijk is! Door middel van goede voeding en aanvullen met extra anti oxidanten, zoals de skin protect en skin balance. (een goede multi en krillolie) . Des te meer kleuren groente je eet per dag, des te meer soorten anti oxidanten je tot je neemt. De huid kan dan wel profiteren van de voordelen van de zon, t.w. vitamine D3 vorming en bruining, met zo min mogelijk de nadelen van de zon, t.w. collageen- en DNA schade in de huid.  Je hebt dan ook minder last van zonne allergie of zonneblaasjes. En zal ook niet zo snel verbranden. Want ècht….. de zon is de afgelopen eeuwen niet veel verandert, maar onze voeding wel! 

Blog van Jetske;

Zonnefilters blokkeren de uv-B-straling, en als je een goed product hebt ook de uv-A-stralen. Maar de straling volledig blokkeren, lukt niet. Niet alleen omdat de filters dat niet kunnen, maar ook omdat niemand perfect kan smeren. Daar komt bij dat het de laatste jaren duidelijk geworden is dat niet alleen uv-B- en uv-A-stralen, maar ook infrarood licht en zelfs zichtbaar licht huidschade kunnen veroorzaken. En daar doen onze zonnebrandfilters niet zo veel tegen.

Een jonge gezonde huid heeft van nature voldoende antioxidanten ‘paraat’ om de vrije radicalen die ontstaan door zonblootstelling weg te vangen. Maar bij het ouder worden en door het minder goed functioneren van de huid, schiet deze natuurlijke verdediging tekort en kan het aantal vrije radicalen sterk toenemen. Het aanvullen van je voorraad antioxidanten die die vrije radicalen kunnen neutraliseren voordat ze schade aanrichten is dus, zeker bij het ouder worden, geen overbodige luxe. Er zijn twee manieren om dat te doen, via je voeding of door het gebruik van huidverzorgingsproducten met antioxidanten.

Antioxidanten in je voeding

Een paar jaar geleden heb ik samen met een groep studenten van de Universiteit van Wageningen gekeken naar het effect van verschillende voedingsstoffen op uv-blootstelling. En een ding staat als een paal boven water; voeding met voldoende antioxidanten kan je huid (deels) beschermen tegen uv-schade.

De meest onderzochte voedingstoffen zijn carotenoïden, vitamine C en E en de polyfenolen. Zo liet een onderzoek zien dat mensen die tien weken lang elke dag 40 gram tomatenpuree aten, veertig procent minder rood werden na uv-blootstelling. En als je dagelijks een blikje tomatenpuree niet zo aantrekkelijk vindt klinken; ook groene thee, koffie en pistachenootjes kunnen beschermend werken. Belangrijk is wel om te weten dat dit effect niet direct optreedt. Begin dus niet met je zonbeschermende dieet vlak voordat je naar het zuiden afreist. Bovendien zijn er flinke hoeveelheden antioxidanten nodig, dus een worteltje per dag zal het verschil niet maken.

Tabletje astaxanthine

Mijn favoriete uv-beschermende voedingsstof is astaxanthine. Om voldoende hiervan binnen te krijgen kun je heel erg veel zalm gaan eten, maar eenvoudiger is het slikken van een supplement. Een recent onderzoek toonde aan dat het dagelijks slikken van 4 mg je al na twee weken beschermt tegen zonschade. Omdat het stofje ook nog een heleboel andere nuttige dingen doet in je lichaam, neem ik elke dag een tabletje.

Antioxidanten in je huidverzorging

Voeding is belangrijk, maar soms is het effectiever om de antioxidanten direct op je huid aan te brengen. Via de voeding kunnen de stoffen namelijk niet altijd goed genoeg op de plek terechtkomen waar ze hun werk moeten doen.
Naar het zonbeschermende effect van zonnebrandcrèmes waaraan antioxidanten zijn toegevoegd, is veel onderzoek gedaan. Vitamine A, cafeïne, vitamine C en E, ubiquinone (co-enzyme Q10), druivenpit (grape seed) en ferulinezuur (ferulic acid) is ontdekt dat ze de huid beschermen tegen de zon. Hier moet ik wel een kanttekening bij plaatsen. Hoewel vaststaat dat antioxidanten op de huid beschermend kunnen werken, zijn veel van dergelijke onderzoeken met ‘verse’ ingrediënten uitgevoerd en is een voldoende hoge concentratie gebruikt. In commerciële producten is dat toch een ander verhaal.

Hoe zit het met de concentratie

Uit een onderzoek uit 2011 bleek dat van de twaalf onderzochte zonnebrandproducten met antioxidanten tien helemaal geen antioxidantwerking hadden; twee hadden slechts een zeer matige activiteit. En dat is ook niet vreemd. Zoals ik wel vaker vertel, zijn antioxidanten lastig goed te houden in een product en houden fabrikanten er niet van om hoge concentraties aan een product toe te voegen.

Ik adviseer je daarom het zekere voor het onzekere te nemen en onder je zonnebrandcrème altijd nog een crème of serum aan te brengen waaraan antioxidanten zijn toegevoegd. En als dat product dan in een luchtdichte verpakking zit, is de kans dat jij je huid goed tegen de zon beschermt het grootst.

 

Tags: , , , ,