featured

Bijwerkingen Moderna-vaccin icm fillers

Bijwerkingen door Moderna-vaccin bij mensen met fillers

Bij mensen die met fillers zijn behandeld kunnen vaccinaties bijwerkingen uitlokken, zoals verdikkingen en roodheid ter plaatse van de ingespoten filler. Deze reactie komt doordat het immuunsysteem actiever wordt door de vaccinatie en reageert tegen het lichaamsvreemde materiaal, de filler.

De Food and Drug Administration in Amerika heeft in de afgelopen weken een aantal meldingen gekregen over patiënten die verdikking en roodheid ontwikkelden op plaatsen waar fillers waren ingespoten. Deze reactie trad op na hun vaccinatie met het Moderna-vaccin. Van de 15.184 gevaccineerde mensen werd deze bijwerking bij drie patiënten gezien. De behandeling bestond uit orale toediening van corticosteroïden en antihistamine. Alle drie patiënten zijn restloos genezen. Tot nu toe zijn deze bijwerkingen alleen gemeld bij het Moderna-vaccin en nog niet bij het BioNTech/Pfizer-vaccin.

Het advies van de Amerikaanse autoriteiten aan artsen is om geen fillerbehandelingen uit te voeren in de twee weken volgend op de tweede Moderna-vaccinatie. Hierdoor verminder je de kans op het krijgen van een inflammatoire reactie door de verhoogde immuunrespons. Het lijkt verstandig om hieraan toe te voegen dat cliënten ook de twee weken voorafgaand aan een vaccinatie beter geen fillerbehandeling kunnen ondergaan. Iedere fillerinjectie leidt immers tot een (subklinische) inflammatoire respons. Dus: van twee weken voor tot twee weken na de Moderna-vaccinatie geen fillerbehandeling uitvoeren. De risico’s van covid-19 zijn natuurlijk veel groter dan de reactie op het vaccin bij mensen die al behandeld zijn met fillers.

Mocht u een patiënt op het spreekuur zien met onverklaarbare verdikkingen of roodheid in een gebied dat (mogelijk) met een filler is behandeld na een Moderna-vaccinatie, schroom dan niet om hierover contact met ons op te nemen.

Auteurs

Peter Velthuis, dermatoloog,
Jonathan Kadouch, dermatoloog,
Frank Niessen, plastisch chirurg,
Jani van Loghem, cosmetisch arts KNMG,
Tom Decates, cosmetisch arts KNMG, Rotterdam

Tags: , , , , , ,