featured

Boost je Collageen!

Collageen , de beste basis voor een mooie huid en een gezond lichaam

Waarschijnlijk heb je wel eens van collageen gehoord, want het is een ingrediënt wat je vaak in huidverzorgingsproducten en ook in sommige vitaminesupplementen tegen komt. Het is een hype momenteel. Onderzoek laat zien dat je huid er gladder, steviger en gezonder van wordt. En hoe ouder je wordt hoe minder collageen je aanmaakt. Dus slim om daar iets aan te doen!

Wat is collageen?

Collageen is een lijmvormend eiwit dat in grote hoeveelheden voorkomt in ons lichaam, waaronder in onze spieren, pezen, botten, huid, bloedvaten en het spijsverteringsstelsel. Het eiwit zorgt er onder meer voor dat onze huid sterk en elastisch blijft en dode huidcellen vervangt, en vormt een belangrijk onderdeel van ons bindweefsel, dat een ondersteunende, beschermende en verzorgende functie voor alle organen in het menselijk lichaam heeft.

Wat doet collageen voor je gezondheid?

Collageen is dus essentieel voor een gezond lichaam. Maar het doet meer dan alleen maar ‘het lichaam bij elkaar houden’, het bevordert de gezondheid op allerlei vlakken. De belangrijkste voordelen van collageen zijn:

  • Het houdt huid en haar in goede conditie: naarmate je ouder wordt neemt de natuurlijke collageenproductie in je lichaam af, met futloos haar, rimpels en een uitgezakte en dunnere huid tot gevolg.
  • Het vermindert gewrichtsklachtenen -aandoeningen: stijfheid en pijn in de gewrichten wordt meestal veroorzaakt doordat het collageengehalte in je lichaam is afgenomen, want collageen fungeert als een soort smeerolie voor je gewrichten.
  • Het helpt bij spijsverteringsaandoeningen: collageen ondersteunt de afbraak van eiwitten in het lichaam en heeft een verzachtende en helende werking op de maag- en darmwand
  • Het stimuleert de stofwisseling: Collageen bestaat uit diverse aminozuren, waaronder glycine, arginine en glutamine. Glycine stimuleert de groei van spiermassa. Glycine vertraagd het verouderingsproces. Arginine ondersteunt de aanmaak van eiwitten uit aminozuren, wat belangrijk is voor spierherstel, wondheling, de stofwisseling en de groei, en glutamine zorgt voor een gezonde energiebalans in het lichaam.
  • Het zorgt voor een sterk gebit, skelet en de haargroei: afbrokkelende nagels en kiezen en haaruitval zijn vaak het gevolg van een verminderde hoeveelheid collageen in het lichaam.
  • Het houdt de lever gezond: collageen biedt een belangrijke ondersteuning bij een detox, omdat de glycine in collageen de lever beschermt bij de verwerking van toxische stoffen.
  • Het is goed voor hart en bloedvaten: collageen bevat ook het aminozuur proline, dat een beschermende werking heeft tegen aderverkalking.

Wie hebben er extra baat bij voldoende collageen?

Naarmate we ouder worden neemt de natuurlijke productie van collageen in het lichaam af, waardoor verouderingsverschijnselen als rimpels, een uitgezakte huid en gewrichtspijn ontstaan. Daarnaast kan de natuurlijke productie van collageen ook afnemen door een ongezonde leefstijl, denk daarbij bijvoorbeeld aan een suikerrijk voedingspatroon, roken en overmatig zonnen. Ouderen en mensen met ongezonde leefgewoontes hebben dus extra baat bij voldoende collageen.

Wat zijn goede bronnen van collageen?

Er zijn diverse voedingsmiddelen die de natuurlijke productie van collageen in het lichaam helpen stimuleren, waaronder groene bladgroenten, wortelen, zoete aardappelen, vette vis, bessen en knoflook.

Drink dagelijks bouillon

Hoewel wetenschappelijk bewijs er nog niet helemaal is, is het anti rimpel effect van een goed getrokken botten bouillon aannemelijk. Bouillon bevat naast collageen, ook andere waardevolle bouwstoffen voor de huid als glucosamine en hyaluronzuur. Het is wel aangetoond dat bouillon helpt bij gewrichtsklachten en de vertering.

Minder rimpels

Het drinken van collageen op basis van poeders of als supplement is hip.  Dit is collageen dat met behulp van speciale technieken is opgeknipt in eiwit fragmenten ( peptiden) , die makkelijk opneembaar zijn voor het lichaam. Deze collageen peptides komen voor een deel in de huid waar ze de fibroblasten aanzetten voor het produceren van nieuw collageen. Overigens heb je daar ook vit. C bij nodig. Het resultaat is zichtbaar en meetbaar. Met regelmaat wordt dit in de salon gemeten middels een echo apparaat waarmee we een huidscan kunnen maken. Wat we altijd zien is een betere huidbarrière, toename van huidelasticiteit en steviger bindweefsel.

Waaruit opgebouwd ?

Collageen peptides worden gemaakt van vis, koe, kip, varken en zelfs planten. Vis wordt als het best aangegeven. Omdat deze beter wordt opgenomen. Ook is de kwaliteit van het materiaal van belang. Biologisch of kweek etc…  Verder moet het aansluiten op collageen type I en type III. Dat zijn namelijk de soorten collageen die we kennen uit haar, huid, nagels en botten. Om de opname van de poeders te vergroten wordt er vaak hyaluronzuur aan toegevoegd en soms ook anti oxidanten en vitaminen.

Hoewel er geen onderzoek is dat laat zien dat het onbewerkte collageen uit bouillon dezelfde gunstige effecten heeft voor de huid als de collageen peptides in de poeders, zijn veel mensen enthousiast over het gezondheidseffect.

Boost & Lift van LavieSage

 

In de cosmetica gebruiken we graag de Skin Boost & Lift anti-aging formule van LavieSage; biedt uw huid alle bouwstoffen om gezond en mooi te blijven. Daar zorgen o.a. de hoge concentraties collageen (vis) , glucosamine, MSM, vitamine C, arginine, lysine, hyaluronzuur, lysine, ceramiden en vitamine D3 voor.

Met dank aan Jesse van der Velde en Life Unlimited/Pim Christiaans

Tags: , , , ,