featured, slider

Couperose en Rosacea, wat te doen?

Couperose: hoe ontstaat dit en wat kan je er aan doen?

 

Van die blozende Hollandse wangen. Het begint met een klein gesprongen vaatje en voor je het weet zitten beide wangen vol. En als je pech hebt, krijg je daarbij ook een rode neus. Als je in de spiegel kijkt zie je ineens het beeld van je moeder, want ja die had er ook last van. Erfelijke belasting is dus een belangrijke factor.  Naast lifestyle natuurlijk, want zon, voeding, stress, roken…. kan een proces versnellen of vertragen. Zo ook hormonale factoren.

Huidveroudering is een natuurlijk proces. Ontsierende haarvaatjes, wratachtige verhevenheden, huidverslapping, elasticiteit en bindweefsel vermindering, ook storende pigmentvlekken zijn tekenen hiervan.

Feiten op een rijtje

 • De kans op het ontwikkelen van couperose is groter als je ouders, opa, oma, broers en zussen hier ook last van hebben.
 • De rode vaatjes hebben geen enkel functie. Ze zijn eigenlijk alleen ontsierend.
 • Couperose ontstaat niet door drankgebruik
 • Er bestaat niet zomaar 1 crème tegen couperose. Wel kunnen kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten ervoor zorgen dat de roodheid minder wordt.  Want een geïrriteerde huid is nog roder. Dus een goede verzorging is wel degelijk van belang. Met de juiste werkstoffen en zo min mogelijk ballast stoffen erin.
 • Je kan het ontstaan van couperose wel beperken door dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème. Zonschade kan namelijk couperose verergeren.
 • Ook temperatuurwisselingen verergeren couperose. Als je erg veel last hebt, is de sauna voor jou dus wat minder geschikt. Ook moet je je huid beschermen tegen extreme koude.
 • Mechanische beschadiging van de huid kan ook couperose veroorzaken of verergeren. Denk bijvoorbeeld aan een verwonding of operatie in je gezicht. Zelfs agressieve cosmetische producten. Behandel je huid dus met beleid!
 • Scrubben is echt oppassen als je last hebt van couperose, als je de dode huidcellen wilt verwijderen kies dan voor een juist product op basis van salicylzuur.
 • Van couperose kan je afkomen.

Wat kan je aan couperose doen ?

Met enkele laser of IPL behandelingen zijn al vaak 75 procent van de vaatjes verdwenen. Een goede laser hiervoor is de 1064 Yag laser. Bij heel veel dunne en fijne vaatjes is een IPL-behandeling weer heel mooi. Het is geen definitief verhaal. Het verouderingsproces gaat door, en ook nieuwe vaatjes kunnen weer vormen. Deze kunnen dan ook weer behandeld worden.

Blend en diathermie, is een techniek die al heel lang bestaat, en waar je ook plaatselijk vaatjes, spinneavi en bloedblaartjes mee kunt behandelen.

Nutricosmetics / supplementen.  Om nieuwvorming van vaatjes zoveel mogelijk te beperken, zijn er nutricosmetics die de kwaliteit van je bindweefsel (ook in vaatwanden) , elastine en collageen kunnen verbeteren.

Misschien heb je rosacea, dit zijn  klachten

Bijna twintig procent van de blanke vrouwen boven de dertig jaar heeft last van rosacea. Toch weten de meeste mensen niet zo veel van deze huidaandoening. Komt het volgende je bekend voor?

 • Regelmatig optreden van roodheid van het gezicht, met name bij inspanning, drinken van alcohol, temperatuursverschillen of het eten van gekruid voedsel
 • Kleine bloedvaatjes (couperose) in het gelaat
 • Soms wat bultjes die lijken op puistjes, maar die niet goed kunnen worden uitgedrukt
 • Gevoeligheid voor cosmetica producten
 • Regelmatig brandend of stekend/prikkelend gevoel van de gezichtshuid
 • Gevoelige of snel geïrriteerde ogen

Doe je niets aan de rosacea dan zal deze op den duur verergeren. Met een goede behandeling kan je de verschijnselen van rosacea meestal prima onder controle houden. Bovendien voorkom je zo ook het krijgen van couperose. Het is dus verstandig om de rosacea te behandelen om erger te voorkomen.

Wat kan je aan rosacea doen?

Voor mensen met rosacea is het van groot belang milde producten te gebruiken. Denk hierbij aan een zachte wateroplosbare gezichtsreiniger in combinatie met een verzorgende crème. Vermijd in ieder geval producten met parfum en alcohol.

Uitlokkende factoren

Let goed op zaken die bij jou de klachten verergeren of uitlokken; dit kan voor iedereen verschillend zijn. Over het algemeen is het goed om alcohol, cafeïne, hete baden of heet douchen en sterk gekruid eten te vermijden. Bescherm je huid ook goed tegen zonlicht.

Wat kan de medische wereld ?

Antibiotica

Bij veel mensen met rosacea geeft het gebruik van een crème met antibiotica (metronidazol) voorgeschreven. Je huisarts of dermatoloog kan dit voorschrijven. Voor sommigen is er nog wat meer nodig. Bij hardnekkige klachten kan het zinvol zijn gedurende een periode van enkele weken antibiotica (bv doxycycline) te slikken. Sinds kort is er een laag gedoseerde vorm van doxycyxline (met een gereguleerde afgifte) op de markt. De kans op resistentie en bijverschijnselen bij gebruik van dit product is gering en bovendien laat onderzoek zien dat het net zo goed werkt. Overigens moet je wel even geduld hebben voordat je effect ziet van de behandeling met antibiotica.

Ivermectine crème tegen rosacea maakt indruk. 

Er is een nieuwe crème op de nederlandse markt . Dit middel werkt zowel tegen de ontstekingen als tegen de demodexmijten bij rosacea. Twee vliegen in één klap dus. Klinische studies waarbij meer dan 1300 proefpersonen werden bestudeerd, lieten zien dat na 16 weken dagelijks gebruik, bij bijna 80% van de gebruikers de klachten waren verminderd. Bij 38% van de gebruikers was het gezicht zelfs geheel verbeterd. Bijwerkingen als droogte, schilfering en jeuk waren mild en van voorbijgaand aard. Bij een vergelijkende studie met metronidazol crème, bleek ivermectin crème significant werkzamer te zijn.

Wat kan de cosmetische wereld ?

Bij roodheid of de aanwezigheid van ontsierende bloedvaatjes kan ook bij rosacea laser- of lichttherapie (IPL) uitkomst bieden. Meerdere behandelingen zijn vaak nodig.

Ook hebben we in de salon al voldoende resultaten geboekt met góede huidverzorgingsproducten, gecombineerd met nutricosmetics voor de aanpak van binnenuit. Er zijn zéker wel juiste producten op de markt waarbij je de huid kunt verbeteren en rustiger kunt maken. Laat je goed informeren bij je huidspecialist wat de mogelijkheden zijn. Zodat je pas in uiterste nood naar de medische middelen hoeft.

Tags: , , , , , ,