featured

De Huid en de Overgang

De menopauze, vaak ook de overgang genoemd, is het moment dat de vruchtbare periode van een vrouw is afgelopen. De menopauze vindt echter niet opeens plaats, je lichaam bereidt zich hier een aantal jaren op voor. Deze voorbereidende periode wordt ook wel de perimenopauze genoemd en duurt meestal vijf tot tien jaar. Bij de meeste vrouwen begint de perimenopauze als ze achter in de veertig zijn, maar bij sommige vrouwen begint deze fase van hun leven al veel eerder, soms zelfs als ze in de dertig of begin veertig zijn. 

 

Tijdens de perimenopauze vinden er heel veel hormonale veranderingen plaats in het lichaam. Bij 60% van alle vrouwen kunnen die veranderingen leiden tot lichte of matige overgangsklachten en bij 20% zelfs tot ernstige klachten.

De perimenopauze loopt door tot de vrouw 12 maanden achtereen geen menstruatie heeft gehad. Vanaf dat moment is de vrouw officieel in de menopauze, maar het duurt daarna vaak nog enkele jaren voordat de menopauzeklachten definitief verdwenen zijn.

 

 

 

Dat de overgang flink zijn sporen na laat op je huid staat vast

Veranderingen

Zowel voor als tijdens en na de menopauze gebeurt er van alles met je huid. Het draait eigenlijk allemaal om het hormoon oestrogeen, waarvan de productie gaat afnemen wanneer je in de overgang komt. En dat oestrogeen heeft een direct invloed op je huid.

Oestrogeen en collageen

Je huid krijgt zijn stevigheid door collageen en elastine. Vergelijk het maar met een matras, een nieuw matras is stevig en veerkrachtig door de vulling, een oud matras wordt slap en er ontstaan kuilen en deuken. Oestrogeen (en ook een beetje door progesteron) zorgt ervoor dat de veren in het matras regelmatig opgeschud worden en, als ze hun beste tijd hebben gehad, vervangen worden.

Door de afname van oestrogeen tijdens de overgang daalt het collageen in je huid jaarlijks met 2,1% af, tegelijkertijd neemt de dikte van je huid ook met 1,1% af. De elasticiteit van de huid in de overgang neemt jaarlijks ongeveer 0,55% af. Niet gek dus dat vrouwen rond de 50 vaak klagen over hun rimpels, slappe huid, ingevallen wangen en doorschijnende huid.

Oestrogeen en hydratatie

In de huid zitten van nature waterbindende stoffen, zoals hyaluronzuur. Oestrogeen zorgt voor de aanwezigheid van deze stoffen in je huid. Wanneer de productie van oestrogeen daalt, daalt de aanwezigheid van deze stoffen ook, waardoor de huid minder goed water kan vasthouden. Ook de huidbarrière en talgproductie, waar oestrogeen bij helpt, zullen gaan afnemen. Met een meer droge huid tot gevolg.

Haargroei en overgang

Ook ongewenste haargroei, zoals op kin en bovenlip, kunnen in en na de overgang voorkomen. Dit heeft indirect ook weer met oestrogeen te maken. Op onze hoofdhuid is juist het tegenovergestelde van toepassing, onze haren worden slapper en futlozer doordat het oestrogeen is vermindert. Doordat de productie van oestrogeen daalt, heb je relatief gezien meer van het mannelijk hormoon testosteron in je lichaam. Testosteron heeft “vrij spel’ en kan dan voor ongewenst gezichtshaar zorgen. Dit kunnen we behandelen d.m.v . harsen, IPL of Laser. Het is geen definitief verhaal, maar door nu en dan een onderhoudsbehandeling te ondergaan kunnen we mensen daar zeker heel erg mee op weg helpen. 

Botten en de overgang

Wat betreft de botten in ons lichaam krijgt ongeveer 20% van de vrouwen in de overgang last van osteoporose (botontkalking), dit komt door de afname van oestrogeen. Bij vrouwen in de overgang kan de botmassa in enkele jaren zo’n 10 tot 20 procent verminderen en dat zorgt er dus voor dat de botten fragieler zijn en sneller kunnen breken. Vrouwen die vervroegd in de overgang komen hebben meer kans op osteoporose. Speciale voeding en voedingssupplementen kunnen hierbij wel helpen. Ook blijven bewegen is van belang. 

Hormoontherapie

Nu lijkt de behandeling simpel: een oestrogeen-cocktailtje. Maar daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Hormoontherapie kan het risico op het krijgen van baarmoederkanker en borstkanker verhogen. Ook neemt het risico op het krijgen van trombose toe. Ze zijn druk bezig met onderzoek naar het effect van specifieke oestrogenen die wel de conditie van de huid gunstig beïnvloeden maar niet de nadelige bijverschijnselen hebben. 

Wat te doen in de overgang?

De overgang heeft dus veel bijwerkingen en is niet altijd even prettig, maar er zijn dus wel mogelijkheden om de klachten te verminderen en het wat aangenamer te maken! Als je in de overgang zit en je wilt klachten aanpakken zijn er verschillende voedingssupplementen te verkrijgen die werken tegen de overgang. Er zijn wel stoffen onderzocht die klachten kunnen verminderen van de overgang. Menopolis van LavieSage bevat o.a. monnikspeper, salie, rozewortel, maca, zilverkaars, Dong Quai, chlorella,  Magnesiumascorbaat.

 

Menopolis beperkt de effecten van overgang gerelateerde ongemakken met behulp van uitgekiende combinaties van synergetisch werkende ingrediënten in werkzame hoeveelheden. Kenmerkend voor de overgang zijn een aantal fysieke, mentale en emotionele veranderingen, die ontstaan door vermindering van de oestrogenen- en progestagenenproductie. Bekende ongemakken tijdens de menopauze zijn opvliegers, nachtzweten, slapeloosheid, stemmingswisselingen, neerslachtigheid en vermoeidheid.

Daarnaast kun je ook al preventief werken door een healthy lifestyle aan te vullen met extra voedingsstoffen zoals de Energis en de  Boost & Lift van LavieSage.  meer weten;  https://www.laviesage.nl/

Echte Anti Aging!  Verkrijgbaar bij Flash-Care.

Tags: , , , , , , ,