featured

EYEOPENER

OVER WALLEN, KRINGEN, EN GEZWOLLEN OGEN……….

Het delicate stukje huid rondom de ogen heeft een hele andere huidstructuur dan de rest van het gelaat. Het is erg kwetsbaar, daarom zijn er tal van producten en behandelingen voor het ooggebied. Om wallen, fijne lijntjes, kringen en vochtophoping te verminderen.

De ogen zijn de hele dag actief. Kijken, lezen, knipperen en bewegen. We knipperen gemiddeld wel twintigduizend keer per dag. Het sluiten van de oogleden is belangrijk om het oog te beschermen, vochtig te houden en afvalstoffen af te voeren.  We kunnen uit reflex knipperen, of heel bewust. Als je heel geconcentreerd kijkt knipper je veel minder. De komst van de smartphone, weersinvloeden, ouder worden, het minder kunnen zien, mimiek en het veelvuldig gebruik van de ogen….  dit heeft allemaal effect op de ogen en het huidgebied rondom de ogen. Fijne lijntjes, rimpels, frons, groeven, wallen en donkere kringen ontstaan door eerder genoemde factoren in combinatie met het verouderingsproces.

Wallen

Onder het oog bevindt zich een zacht gebied wat als het ware als stootkussentje fungeert. Wallen ontstaan door overtollig huid, vocht en/of vet. Het bindweefsel dat het vet onder de ogen op zijn plaats houdt wordt tijdens de veroudering slapper. Door het volumeverlies wordt de huid losser en kan het vet wat normaal achter de oogkringspier zit een beetje naar voren zakken waardoor de wal ontstaat. Bij sommige mensen is de oogkas anatomisch te klein voor het stootkussentje waardoor de wallen al meer zichtbaar zijn. Dat is genetisch bepaald. De aanleg om wallen te krijgen is dan groter.

Naast het ontstaan door genetische bepaling, kunnen wallen ook worden veroorzaakt door verkeerde voeding, verminderde weerstand, inname van teveel zout , alcohol en roken .

Wallen ontstaan daarnaast ook doordat het vocht niet goed kan worden afgevoerd. Huidveroudering speelt hierbij een belangrijke rol, de elasticiteit wordt minder waardoor ogen makkelijker opzwellen. En het vocht ook langzamer wordt afgevoerd.

Tijdelijke wallen ontstaan ook vaak door een flinke huilbui of een slapeloze nacht. Bj een plotseling zwellen van de oogleden, kan zowel bij boven- als onderoogleden zijn, is vaak een allergie, vermoeidheid, infectie de oorzaak.

 

Wallen behandelen;

De wallen bestaan voor het overgrote deel uit vet, en een klein deel uit vocht. (oedeem) Het vocht kun je nog licht masseren met een ooggel, serum of oogcrème met daarin de juiste bestanddelen. Je masseert dan van neus richting je jukbeenderen om de afvoer richting de lymfebanen mee te ondersteunen. Een ooggel kan heel verkoelend en verlichtend werken. De verdamping van het vocht geeft een aanspannend gevoel van de huid rondom de ogen. En verlicht de “puffy” eyes of vermoeide ogen.

Wallen zijn niet helemaal te verwijderen. Vooral niet als het genetisch bepaald is. En omdat het voornamelijk vetweefsel betreft in combinatie met huidverslapping. Dan is de plastisch chirurg de juiste oplossing. Met een kleine incisie onder de wimpers kan overtollig vet en huidweefsel worden verwijderd.

Kringen

Kringen onder de ogen worden meestal veroorzaakt doordat de doorbloeding van de huid rondom de ogen vermindert, vochthuishouding ontregelt, en de huid dunner wordt. Een kring is vaak de diepe groef onder de wal en geeft vaak een vermoeide uitstraling. De verminderde doorbloeding en ontregelde vochthuishouding kan veroorzaakt worden door een tekort aan slaap, vermoeidheid, ziekte etc …  De huid onder de ogen wordt dan dunner waardoor je als het ware door de huid heen kijkt. De vasculaire kringen zijn paars of blauw van kleur. Vermoeidheid speelt hierbij een grote rol.  De kleur in het ooggebied kan ook weer genetisch bepaald zijn.

In de ochtend zijn de bloedvaten vaak wijder , wat weer kan leiden tot vocht  ophopingen waardoor wallen in de ochtend méér kunnen zijn.  Tijdens de slaap ligt de lymfestroming, die vocht mede afvoert, vaak stil. Pas bij beweging komt deze weer meer op gang.

Pigmentkringen kunnen ook een oorzaak zijn van verkleuringen rondom de ogen.

Kringen bestrijden

De huid rondom de ogen is 10x dunner dan de rest van de huid. En heeft veel minder talgklieren, dus minder huidvet. Donkere kringen kunnen veelal voorkomen worden door gezond leven; t.w. voldoende nachtrust, weinig alcohol of cafeïne en veel water drinken. Zo kun je voldoende vocht vast houden. Dehydratatie zorgt er namelijk voor dat bloedvaten onder je ogen opzwellen / vergroten, en dus donkere kringen als gevolg.

Zorg voor een goed oogproduct, dat is afgestemd op dit tere stukje huid. Dit kan een gel, crème, serum of fluid zijn. Ze hebben allen een andere functie voor dit huidgebied.  Een oogproduct hydrateert de huid, heeft verzachtende bestanddelen en verzorgt de huid met vocht en vetten dat ook droogte lijntjes minder worden. Afhankelijk van welk product u kiest kan een oogproduct een verzachtende ontspannen werking hebben, of bestanddelen bevatten die de huid aanspannen, hydrateren of  fijne lijntjes verzachten. Een mix van oogproducten is een ideale combinatie. In de ochtend kun je hele andere behoeftes hebben voor dit huidgebied dan in de avond.

 

Vaak zitten in oogproducten ook reflecterende deeltjes. Die maken de kringen optisch  al minder opvallend. En een goede concealer kan een redder in nood zijn om dit gebied te camoufleren. Vaak echte mooi makers.

Voor wie nog een stapje verder wil zijn er ook filler behandelingen die het gebied rondom de ogen opvullen waardoor kringen of wallen minder opvallen.

Tekst met dank aan; Bo Vrolijk

 

Tags: , , , , ,