featured

Het belang van vitamine D

Omdat we deze maanden de wind, regen en kou weer moeten trotseren gaat thuis, op het werk en in de salon de verwarming weer omhoog en dienen de eerste griepverschijnselen zich aan! Daarom is het van groot belang om er voor te zorgen dat het lichaam voldoende weerstand heeft om de winter goed en gezond door te komen. Dat doen we door extra Vitamine C en Vitamine D3 in te nemen! Die belangrijke stoffen zitten in Laviesage XtraC&D3 en in VitaSkin-C.

Goed nieuws

Vanuit de overheid is in voedingssupplementen nu 75 µg Vitamine D per dagdosering toegestaan; dat is geweldig nieuws!!  Laviesage XtraC&D3 bevat 15 µg Vitamine D per tablet. We mogen daarom vanaf nu officieel 5 tabletten XtraC&D3 per dag adviseren. Er kunnen meerdere tabletten tegelijk worden ingenomen.

Web_Banner_600x289_2014-11

 

Laviesage is blij dat ook de overheid de wens naar meer gezondheid ondersteunt, want het aanpassen van de hoeveelheid Vitamine D3 is een flinke stap vooruit in de wens naar meer keuzevrijheid voor gezondheid.

Het belang van Vitamine D3

Vitamine D3 is belangrijk voor onze gezondheid. Het is een onmisbare component die we vanuit natuurlijk zonlicht t/m half mei zullen moeten missen. Vitamine D is eigenlijk meer een hormoon dan een vitamine en speelt een rol in heel veel belangrijke processen in het lichaam. Zoals velen van ons weten helpt vitamine D bij de versterking van het immuunsysteem, maar dat is zeker niet de enige functie die deze vitamine heeft. Vitamine D zorgt daarnaast namelijk voor een goede calciumopname en helpt bij ter preventie van kanker, diabetes, astma en diverse andere ziektes. Vitamine D3 is belangrijk voor de huid,  botten, bloed, spieren, gebit en het immuunsysteem. Vitamine D is waarschijnlijk een van de meest fundamentele vitamines voor ons lichaam, maar toch hebben veel Nederlanders een vitamine D tekort. Met Laviesage XtraC&D3 zorgen we er samen voor dat het veilig en effectief wordt aangevuld.

Wat is vitamine D?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is vitamine D is niet één vitamine, maar een groep van 5 in vet oplosbare prohormonen , te weten vitamine D1 t/m vitamine D5, die de absorptie van calcium, ijzer, magnesium, fosfaat en zink in het lichaam vergroten. Voor de mens zijn vitamine D2 en vitamine D3 het belangrijkst voor de gezondheid, waarbij vitamine D3 tot wel 10 keer effectiever is dan vitamine D2. Het grootste gedeelte (90%) van de vitamine D3 die ons lichaam nodig heeft wordt aangemaakt zodra ultraviolette straling (UV) van de zon onze huid bereikt. De overige 10% vitamine D3 en D2 krijgen we binnen via onze voeding.

Vitamine D is verantwoordelijk voor veel functies in ons lichaam:

 • Reguleert de calciumstofwisseling: waardoor onder andere botontkalking en botziekten kunnen worden voorkomen
 • Zorgt voor een sterk immuunsysteem en verlaagt de kans op virale en bacteriële infecties
 • Kan het risico op ca. 15 vormen van kanker (o.a. borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, longkanker en lymfoom)
 • Verlaagt de kans op diabetes
 • Vermindert de kans op astma
 • Beschermt tegen hart- en vaatziekten
 • Vermindert de kans op stemmingswisselingen en depressie
 • Vermindert de kans op zwangerschapscomplicaties
 • Verhoogt de levensverwachting in het algemeen

Vitamine D tekort en oorzaken

Veel Nederlanders hebben een vitamine D tekort, vaak zonder het zelf te weten. Vooral volwassenen ouder dan 50 jaar lopen het risico met een ernstig vitamine D tekort rond te lopen, want onderzoekers becijferden enkele jaren geleden dat 45% van de Nederlandse mannen en 56% van de Nederlandse vrouwen die zij onderzochten met een vitamine D tekort (vitamine D gehalte lager dan 50nmol/l) kampten.

De belangrijkste oorzaken van dit vitamine D tekort zijn:

 • Leefstijl: Te weinig blootstelling aan zonlicht omdat men veel te weinig buiten komt. Vooral mensen met een donkergetinte huid dienen ervoor te zorgen dat ze regelmatig naar buiten gaan, omdat zij van nature minder goed UV stralen omzet in vitamine D
 • Ouderdom: oudere mensen kunnen minder goed Uv-stralen omzetten in vitamine D. Bij een 70-jarige is het vermogen om zonlicht om te zetten in vitamine D3 gereduceerd tot 25% ten opzichte van een 20-jarige
 • Overgewicht: vitamine D is een vet oplosbare vitamine, wat betekent dat als je lichaam over veel vetcellen beschikt de meeste vitamine D wordt afgebroken door vetcellen

Zoals je ziet is een ongezond of eenzijdig voedingspatroon geen oorzaak van een vitamine D tekort. Via voeding alleen is het namelijk vrijwel onmogelijk om aan voldoende vitamine D te komen, tenzij je bereid bent om dagelijks 2 porties zalmforel, 40 runder tartaartjes of 30 eieren te eten, want zelfs in vitamine D-rijke voedingsmiddelen zit maar weinig van deze belangrijke vitamine.

Conclusie;LavieSage_xtracd3_lang[1]

Vit D3 extra supplementeren is eigenijk geen overbodige luxe in dit deel van de wereld waar we veel te weinig licht krijgen om zelf voldoende vit D aan te maken.  Maar kies dan wel voor de juiste en meest natuurlijke suppletie. Laat je informeren bij Flash-Care .

Met dank aan Frank Slangen van LavieSage en Jesse van der Velde van superfood.nl