featured

Hydrateren, kan dat?

Kan je huid eigenlijk vocht opnemen? Hoe werken moisturizers? En krijg je nu wel of geen mooie huid van heel veel water drinken?  Over hydrateren en (te veel) vocht verliezen.

 

Een ondoordringbare, waterdichte jas

Je huid is als een jas. Een jas die het lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf zoals  bacteriën, virussen, vuil, hitte en kou. Maar ook tegen vocht. Ons jasje is nagenoeg waterdicht. Water kan vrijwel niet binnendringen; de huid kan alleen vocht van binnen naar buiten laten ontsnappen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij transpiratie, als het lichaam warmte kwijt moet. Het vocht op de huid zorgt bij verdamping namelijk voor verkoeling.

 

Hoe krijgt (en verliest) de huid vocht?

De huid is impermeabel zoals dat heet. Ofwel de huid is vrijwel ondoordringbaar voor water. Alleen de buitenste (hoorn)laag kan een heel klein beetje water opnemen. Gelukkig maar, anders zouden we niet door de regen kunnen lopen, in het zwembad kunnen liggen of uitgebreid douchen. Ook wel jammer tegelijkertijd: het zou hydrateren best gemakkelijker maken. Want: hoe wordt nu de huid gehydrateerd? Dat gebeurt vanuit de diepere huidlaag; van binnenuit dus. Door dit water blijft de (buitenste) huidlaag flexibel en kunnen bepaalde reacties plaatsvinden zoals het zich vernieuwen van de huid en het kwijtraken van dode huidcellen. Maar dit vocht kan de huid dus ook verlaten.

 

Hoe kan de huid uitdrogen?

Er zijn verschillende redenen dat de huid (te veel) vocht kwijtraakt. De belangrijkste: een niet goed functionerende huidbarrière. Door beschadigingen van buitenaf, verkeerde cosmetica,  maar ook door stress en door ouder worden, sluit ‘de jas’ minder  goed en kan vocht gemakkelijk(er) uit de huid ontsnappen. Dit kan ook gebeuren door bepaalde (weers)omstandigheden, zoals een droge lucht of koud en guur weer, airconditioning, verwarming, of door te lang en te heet douchen. Als de buitenste laag niet in optimale conditie is verliest deze vocht en voelt de huid droog aan. De huid kan verder ook vochtarm worden wanneer er onvoldoende stoffen beschikbaar zijn in de 2de huidlaag die water vast kunnen houden. En ten slotte kan een huid droog raken wanneer het transport van water uit de diepere huidlagen naar de oppervlakkige huid te traag is.

 

Hoe werken moisturizers en andere ‘vochtinbrengende’ cosmetica?

Wat kan cosmetica nu precies doen voor de vochthuishouding van de huid? Cosmetica kan er om te beginnen voor zorgen dat de huidbarrière sterk wordt en blijft. Ook kan huidverzorging de hoeveelheid vochtbindende stoffen aanvullen en/of een laagje aanleggen over de huid waardoor vocht minder goed zal ontsnappen. Belangrijke hydraterende ingredïenten zijn bijvoorbeeld hyaluronzuur, glycerine, sodium PCA, vettige alcoholen (cetyl en cetearyl alcohol), siliconen en shea butter.

 

Hydratatie en vochtverbetering van binnenuit.

Het hydrateren van de huid van binnenuit kan goed en is bijzonder effectief. Tenslotte komt opbouw en herstel van de huid van binnenuit. Stoffen als squaleen en ceramide herstellen de huidbarrière snel. Squaleen is een huideigen vet en ceramide zorgt ervoor dat de huidbarrière weer sluit en zacht aanvoelt. Hyaluronzuur en MSM (zwavel) zorgt voor de vochtbinding in de 2de huidlaag. Goede huidverbeterende supplementen bevatten deze stoffen in de juiste dosering.

 

Water drinken voor een mooie huid?

Helpt het om veel water te drinken om je huid te laten stralen? Eigenlijk niet. Natuurlijk kun je om heel veel redenen beter water of thee drinken dan bijvoorbeeld frisdrank. En je moet ook zeker voldoende drinken. Maar extra water drinken om van een droge huid af te komen, of om je huid te laten stralen? Helaas. Uit onderzoek blijkt dat water het lichaam te snel passeert om dit effect te hebben op de huid. Er is vocht nodig om de huid voldoende gehydrateerd te laten. Maar dat flesje water zal niet direct naar de bovenste huidlaag gaan.

 

Mede dank aan  Jetske Ultee  

Tags: , , , ,