Hyperpigmentatie… En nu?
HYPERPIGMENTATIE… EN NU?
De belangrijkste oorzaak van hyperpigmentatie is de zon, aangezien zonlicht de aanmaak van melanine stimuleert. Sommige mensen gaan tijdens de vakantie onbeschermd in de zon, en dan is het kwaad al snel geschied. Zo snel als de hyperpigmentatie gekomen is, gaat deze helaas niet zomaar weg. Hoe ontstaat pigment? En wat kunnen we doen aan pigment ontstaan door de zon? Melanocyten (pigmentcellen) liggen in de basale laag van de epidermis. De mate waarin pigmentvorming optreedt wordt onder meer bepaal door genetische factoren, hormonale factoren en de mate van zon. Het pigment biedt de huid bescherming tegen schadelijke invloeden van zonlicht (UV) . Om duidelijkheid te krijgen om wat voor soort hyperpigmentatie het gaat en hoe we deze kunnen behandelen is een goede anamnese van groot belang.
Behandeling van hyperpigmentatie direct na zonnebaden Hyperpigmentatie die direct zichtbaar is na het zonnebaden ontstaat doordat de oppervlakkige pigmentcellen zich ophopen. Je herkent dit aan een donkere diffuse kleur aan het oppervlak van de huid die je kunt wegdrukken. Deze vorm van hyperpigmentatie kun je behandelen met lasers of IPL (intense pulse light) . Het grote verschil is de golflengte. Bij dieper gelegen pigment kan soms beter een laser ingezet worden. Een andere optie is tretinoïde crème (vitamine A ) eventueel in combinatie met hydrochinon crème. Deze kan een huisarts of dermatoloog voorschrijven. Tretinoïde zorgt voor afschilvering van de huid, waardoor hydrochinon dieper kan werken in de epidermis en daar de pigmentcellen kan aanpakken. Ook niacinamide crème (vitamine B3) werkt bij dieper gelegen pigment. Een hoge concentratie glycolzuur (vanaf 40%) kan het pigment wat verminderen.
Behandeling van ouderdomsvlekken
Lentigo solaris, of ouderdomsvlekken is hyperpigmentatie die ontstaat na jarenlange zonexpositie. Deze is vaak te zien op het gelaat, decolleté, armen en handen. Deze vorm van pigmentatie kan ook door bovenstaande behandelingsmogelijkheden behandeld worden. Een aanvulling hierop is cryotherapie. Dit is bevriezing van de huid waardoor de pigmentvlek lichter wordt of eventueel verdwijnt. Hierbij moet opgepast worden dat de stikstof niet te lang op de huid blijft zitten omdat er anders een litteken ontstaat.
Behandeling van melasma
Melasma, oftewel zwangerschapsmasker ontstaat bij driekwart van de zwangeren in de tweede helft van de zwangerschap. Zonlicht is essentieel voor het ontstaan van melasma. Maar ook anticonceptie, genetische factoren en een schildklier afwijking spelen een belangrijke rol. Melasma bestaat uit een vlekkige pigmentatie die zich vooral manifesteert op het voorhoofd, wangen, de bovenlip en de neus. Het pigment kan zich zowel epidermaal of dermaal bevinden, maar is in geen enkel geval weg te drukken. Het pigment dat zich epidermaal bevind verdwijnt in het algemeen binnen een jaar. Het dermale pigment is lastig te behandelen. Lasers kunnen melasma in sommige gevallen zelfs verergeren. Tretinoïde crème in combinatie met hydrochinon crème kan hierbij werken. Deze behandeling is gecontra-indiceerd tijdens de zwangerschap. Crèmes of serums met minimaal 5% Vitamine C is een goed alternatief, evenals niacinamide (vitamine B3).
Veel crèmes beweren dat zij het pigment kunnen verminderen, of zelfs doen verwijderen. Helaas werken deze crèmes te oppervlakkig en komen niet daar in de huid terecht waar het pigment zich bevindt. Zonde dus van alle tijd, energie en geld. Wat wel de huid kan verbeteren wat oppervlakkig pigment betreft, is dagelijks gebruik van fruitzuur producten (Priori ®), Dermaroller behandelingen, en regelmatig een goede fruitzuur peeling in de salon. Dan krijg je ook echt huidverbetering. Pigment is al met al lastig om te behandelen, gebruik daarom altijd een goede beschermingsfactor tegen UVA en UVB straling, niet alleen om pigment maar ook om huidkanker en huidveroudering te voorkomen. Daarnaast zijn er ook huidverbeterende supplementen (LavieSage) , die de huid van binnenuit beschermen tegen zonschade waardoor ook de kans op vorming van pigmentvlekken of zonneallergie drastisch verminderd. Want voorkomen is beter dan genezen!
Mede dank ook voor een deel van deze blog aan Femke van Waelen, schoonheidsspecialiste en huidtherapeut.
Follow Us!