featured

Kun je collageen extra toedienen via een crème, drankje of supplementen?

 

Collageen zorgt in je gehele lichaam voor stevigheid, ook in je huid

Collageen is een ontzettend belangrijk eiwit in je lichaam. Het is een structuureiwit. Als onderdeel van het bindweefsel zorgt het door het gehele lichaam voor stevigheid. Het houdt organen en weefsels als het ware op hun plek. Botten, pezen en banden, maar ook haren en nagels bestaan uit collageen. En natuurlijk de huid.
Collageenvezels in de dermis – dat is de laag onder de opperhuid – zorgen voor stevigheid. Elastine, een ander belangrijk eiwit in het bindweefsel, is daarnaast verantwoordelijk voor de veerkracht of elasticiteit van de huid.

 

Collageenproductie neemt ieder jaar af (vanaf je dertigste)

Collageen wordt onder andere in de huid aangemaakt. Maar dat proces neemt geleidelijk af bij het ouder worden. En dat is helaas al sneller dan je denkt. Vanaf eind twintig, begin dertig begint je huid ongeveer 1% collageen per jaar te verliezen. De huid van ouderen is daarom ook slapper en dunner dan die van jongere mensen. Ook externe factoren beïnvloeden de aanmaak en afbraak van collageenvezels in de huid. Zon blootstelling bijvoorbeeld, roken, maar ook bepaalde voeding.

 

Suikers, sigaretten en zon maken collageen stuk

Wist je bijvoorbeeld dat je van (snelle) suikers rimpels kunt krijgen? Heel simpel gesteld zetten de suikers zich vast op het collageen (en elastine) in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt. Dit proces noemen we glycatie.
Ook roken zorgt voor een verlies van de elastine- en collageenvezels. Dat is een van de redenen waarom rokers sneller diepere rimpels krijgen. Verder pleegt roken een flinke aanslag op de voorraad antioxidanten die de huid juist beschermen tegen schade.
Vervuiling wordt inmiddels ook in verband gebracht met collageenafbraak. Maar blootstelling aan de zon blijft uiteindelijk de grootste huidverouderaar.
Hoe meer het collageen en elastine beschadigd raakt en/of wordt afgebroken, hoe meer het bindweefsel in stevigheid en flexibiliteit afneemt. Het gevolg: rimpels, plooien en verzakking van de huid.

 

Collageen in crèmes, werkt dat?

Crèmes die beloven de huid te verstevigen en die collageenvezels zouden bevatten, dat kan eigenlijk niet (werken). Collageen is namelijk te groot om de huidbarrière te kunnen passeren. En cosmetica die met liposomen (vetbolletjes) werken om het ingrediënt de huid in te loodsen, zijn nog niet voldoende verfijnd.
Er wordt in de cosmeticawereld soms ook gebruikgemaakt van stoffen of behandelingen die het beschermende laagje van de huid bewust een beetje kapot maken (zoals propylene glycol of dermarollers), zodat een ingrediënt als collageen alsnog zou kunnen binnenkomen. De vraag is echter of deze methoden er daadwerkelijk voor kunnen zorgen dat het eiwit dan diep genoeg komt.
Ook de werkzaamheid van producten met het eiwit in kleinere (nano)vorm valt te betwijfelen. Als dit collageen al op de plek van bestemming komt, is het alsnog de vraag of het ook wordt ‘ingebouwd’ in het bindweefsel.

 

Wat doen collageendrankjes of supplementen?

Er is binnen de voeding- en cosmetica-industrie veel discussie of het innemen van stoffen als collageen in drank – of pilvorm iets voor je huid kan betekenen. Daarnaar wordt veel onderzoek gedaan. Er zijn nogal veel vormen van de stof op de markt. De meeste vormen worden in de maag en darmen afgebroken en leveren zo eigenlijk ‘alleen aminozuren’ (dat zijn de bouwsteentjes van eiwitten). Die aminozuren kunnen je lichaam – en dus ook je huid – bij tekorten goed doen. Dat is ook wel aangetoond in onderzoeken.  Er duiken nu ook steeds meer onderzoeken op die positieve effecten laten zien van collageensupplementen.

Ingrediënten die de collageenproductie stimuleren

Een ingrediënt waarvan we wél met zekerheid kunnen stellen dat het de collageenaanmaak stimuleert is vitamine C. Deze antioxidant vangt niet alleen vrije radicalen weg, vitamine C helpt bij de aanmaak van collageen en zorgt dat de huid zijn stevigheid houdt.  In de huid heeft vitamine C trouwens nog veel meer positieve effecten. Om voldoende vitamine C in de huid te krijgen, is het belangrijk dat het behalve in je voeding ook in je huidverzorging zit.

Ook van vitamine A in huidverzorging is aangetoond dat het de huidstructuur verbetert. Onder meer door de celvernieuwing te stimuleren.

 

Beperk de afbraak van collageen met zonnebrandcrème

Om afbraak van collageen en elastine te beperken is het daarnaast natuurlijk het allerbeste om je gezicht te beschermen. Je kunt hiervoor een zonnebrandproduct gebruiken dat beschermt tegen uv- B én uv-A, en het liefst ook met extra antioxidanten

bijdrage tekst;  Jetske Ultée

Tags: , , , , , ,