featured, slider

Nooit meer scheren en elke dag een gladde zachte huid….

Regelmatig krijg ik in mijn praktijk de vraag ;
Kan ik echt van mijn overtollige haargroei of ingegroeide haartjes afkomen? …. Ik heb altijd zo’n last van mijn huid na het scheren….. Groeit een haar sneller na het scheren of krijg ik daar méér haar van?

Lastige vragen waar niet zo maar 1 2 3 een antwoordt op is. Dan moet je toch wat meer weten over de haargroei en haargroeifase. Nog niet zo heel eenvoudig. In glossy bladen lijkt het altijd alsof je zo van je ongewenste haren af bent ….  Enkele behandelingen , pijnloos, en “definitief ” haarvrij!

Was het maar zo simpel zeg ik altijd tijdens het 1ste intake gesprek met een klant. In mijn praktijk heb ik diverse behandelmethodes voor overmatige of ongewenste haargroei. Vooraf ga ik altijd eerst een haar en huid beoordelen en een uitgebreid intake gesprek aan om en een juiste beoordeling te kunnen maken en een daarbij behorend behandelplan.

Overbeharing
Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd.

Hypertrichose
Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Hirsutisme
Bij vrouwen kan haargroei optreden op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen: hirsutisme. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Wat zijn de oorzaken van overbeharing?
Haargroei wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen. Stoornissen in de hormoonhuishouding zoals puberteit, menopauze, zwangerschap, bijnier- of eierstok ontsteking, kunnen nieuwe haarontwikkeling geven. Overbeharing kan ook aangeboren zijn. De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed. Ook speelt medicijngebruik, ziekte, familie of ras een rol.

Een schoonheidsspecialist kan zorgen voor de verwijdering van ongewenste haren. Maar zelfs bij ‘definitieve’ ontharing moet u er rekening mee houden dat er na verloop van tijd weer nieuwe haren kunnen groeien.

• Epileren met een pincet is het uittrekken van de haarwortel en haarschacht (waardoor er geen stoppelvorming optreedt). De methode is alleen geschikt als het gaat om enkele haren. De haren komen na enige tijd terug.
• Ook bij harsen worden de haarwortel en haarschacht verwijderd. De haren komen na twee tot zes weken geleidelijk terug. Harsen is vooral geschikt voor grotere oppervlakten.
Elektrische epilatie zorgt ervoor dat storende haren ‘definitief’ verdwijnen. Het gaat voornamelijk om haren in het gezicht en hals. Met een minuscuul naaldje glijden we in het haarzakje om dit dmv warmte te vernietigen. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner waarna ze uiteindelijk verdwijnen.
• Fotothermolyse is een methode met een laser of flitslamp (IntensePulsedLight). De huid wordt zeer kort blootgesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte. We kunnen in korte tijd grote oppervlakten behandelden. Het aantal behandelingen varieert. Fotothermolyse is het meest effectief bij donkere haren op een lichte huid.

Wat kunt u zelf doen?
Een haar groeit veel langzamer dan de meeste mensen denken. Na maanden of jaren valt een haar uit. Dan volgt een rustperiode voor het haarzakje. Daarna groeit een nieuwe haar. Slechts een deel van de haren is dus zichtbaar. De rustperiode duurt zes weken tot anderhalf jaar, afhankelijk van de plaats op het lichaam, de dikte en diepte van de haar, de hormonale situatie en erfelijke factoren. Na epileren of harsen lijkt het of de haar na een week alweer terugkomt. Maar het gaat om een andere haar, precies ernaast. Haren komen pas na vier, zes tot twaalf weken terug. Als u besluit om u “definitief” ofwel duurzaam te laten ontharen, is het daarom belangrijk dat u zelf niet meer epileert met een pincet, harst, waxt of de touwtjesmethode gebruikt. U mag de haren wel afknippen of scheren.

Groeit een haar sneller en wordt het haar dikker na het scheren?
Veel mannen en vrouwen scheren zich vrijwel elke dag. De huidige trend is namelijk dat er zo min mogelijk lichaamsbeharing aanwezig dient te zijn. Er bestaan verschillende onwaarheden die door veel mensen voor “waar” aan worden genomen over het scheren. Eén daarvan is dat haar sneller zal groeien en dikker zal worden nadat het geschoren is. Haar groeit echter met een bepaalde dikte uit het haarzakje en zal niet dikker worden wanneer er wordt geschoren. Wel is het uiteinde van de haar normaal gesproken een zachte dunne punt. Deze veranderd na het scheren meer in een stompe punt waardoor de haar dan dikker lijkt na het scheren en er stoppels ontstaan die ook meer zichtbaar zijn. Haargroei stimuleren gebeurt voornamelijk door factoren van binnenuit.

Overbeharing door overgewicht
Overbeharing of hirsutisme kan door verschillende redenen veroorzaakt worden. Een van deze oorzaken is overgewicht. Wanneer er sprake is van overgewicht dat gepaard gaat met overbeharing, komt dat door oestrogenen die in het vetweefsel worden omgezet in testosteron. Dit kan op zijn beurt leiden tot overbeharing of hirsutisme.
Wanneer er sprake is van overbeharing door overgewicht, zal de (over)beharing verdwijnen of verminderen wanneer de desbetreffende persoon afvalt. Indien het vetweefsel in het lichaam afneemt, kan er minder oestrogeen worden omgezet in testosteron. De (over)beharing zal hierdoor snel verminderen.

Wat doen wij …..
Wij werken met de IPL (Intense Puls Light) techniek, ook wel flitslichttechniek genoemd. Hiermee kan een groot gebied tegelijk worden behandeld. De behandeling kan daarnaast goed worden ingesteld op huidtype en huidkleur door de mogelijkheid om verschillende golflengtes te gebruiken. Nadeel van deze manier van permanent ontharen is dat IPL niet geschikt is voor witte, blonde en grijze haren. Dan passen wij de techniek elektrisch ontharen toe.

Er mag niet worden onthaard met IPL wanneer er sprake is van een zongebruinde huid.
Haren kunnen alleen worden behandeld wanneer deze zich in de groeifase bevinden. Afhankelijk van het gebied zal dit 1x per 4, 6 of 8 weken zijn. Bij de permanente ontharingsmethoden kunt u er van uitgaan dat er een reductie van de hoeveelheid haar wordt gerealiseerd van zo’n 75 procent. Bij donker haar en een lichte huidskleur wordt normaal gesproken het beste resultaat behaald. De kans bestaat altijd dat er opnieuw haar gaat groeien, deze haren kunnen dan een onderhoudsbehandeling ondergaan.

Geen ingegroeide haren en een geïrriteerde huid meer
U zult tijdens IPL behandelingen al vrij snel merken dat de huid steeds mooier zal worden. Doordat na enkele IPL behandelingen de haren steeds dunner en zwakker zullen worden zal ook het probleem van huidirritatie en ingegroeide haren afnemen. De huid zal snel herstellen en wordt na elke behandeling zachter en mooier.

Nu starten !
Het najaar is de ideale tijd om te starten. Na circa een behandeling of 5 zult u de eerste resultaten zien. Zo kunt u in het voorjaar hier al veel plezier van hebben. Dan zal ook de gemiddelde tijd tussen de behandelingen in langer worden, omdat haren niet meer zo snel terug groeien, en kunt u mooi op deze manier de zomer en de zomerzon overbruggen.

Waar vooral op letten !
Het is belangrijk dat u nagaat of een instituut aangesloten is bij de ANBOS.
Als u door een geregistreerd schoonheidsspecialiste wordt behandeld kunt u ook een vergoeding van uw zorgverzekeraar krijgen voor ontharen in het gelaat. Daarnaast is behandelen met de juiste apparaat en een goede voorlichting en beoordeling van huid en haar vooraf, erg van belang. Ook daarin zijn grote verschillen. Laat u goed voorlichten. En ga vooral niet zelf met een thuisapparaat aan de slag……. Dat kan nooit een professioneel systeem en de kennis en ervaring van een specialist evenaren !!!!

Tags: , , , , , , , , ,