featured

Ongewenste haargroei in je gezicht als je ouder wordt

overbeharing in het gezicht

Ken je dat…..je kijkt in de spiegel en je ziet steeds meer haar op je kin verschijnen? Of je gaat eens over je kin en je denkt…hee stoppels! Bij nadere inspectie valt het je op dat eigenlijk op veel plaatsen in je gezicht de beharing lichtelijk toeneemt. Om van de steeds zichtbaarder wordende snorharen nog maar niet te spreken….en die wenkbrauwharen, die steeds langer worden, en grijzer!

Een toename van haargroei kan in het algemeen twee dingen betekenen: algemene hormoonschommelingen die niet aan ziekte gerelateerd zijn, of een serieuze haargroeiziekte, zoals hirsutisme of hypertrichosis. Eerst maar even die laatste twee benoemen.

Ziekten, om uit te sluiten

Onder Hypertrichosis wordt verstaan een toename van haargroei bij vrouwen. Dit kan terminaal haar zijn ( dikke haren) of vellus haar (dons haren). Dit kan:

  • aangeboren zijn; gelokaliseerd: bijv. tierfelnaevus, Nevus pillosis ( moedervlekken met vaak lange haren) of door langdurige in zwachteling met verband of gips, of bij chronisch ontstoken gewrichten.
  • gegeneraliseerd; over het hele lichaam voorkomend, bijv. bij vrouwen met Anorexia Nervosa, of bij vrouwen die medicatie gebruiken met hormonen (androgenen, bij bijvoorbeeld overgangsklachten).

Onder Hirsutisme wordt verstaan, een overbeharing bij vrouwen volgens het mannelijke beharingspatroon. In principe kunnen hier twee oorzaken ten grondslag liggen;

  • teveel aan androgenen, mannelijke hormonen.
  • een verhoogde gevoeligheid van haarcellen voor de normaal aanwezige hoeveelheid mannelijke hormonen.

 

Hirsutisme kan dus ontstaan door:

  • hormonaal: te veel productie van androgene steroïden (hormonen) van organen zoals bijnierschors en ovarium, bijv. pcos syndroom ( cystevorming op de eierstokken)
  • iatrogeen: medicijn gebruik waarin androgenen zitten, bijv. de pil met veel progesteron.
  • idiopatisch: dit geldt voor ongeveer 95% van de vrouwen met een overbeharingsprobleem: er wordt geen oorzaak gevonden. Dit is vaak familiair.

Maar waarom neemt haargroei van gezichtshaar bij vrouwen toe naarmate ze ouder worden?

Naarmate we ouder worden, raakt de hormoonbalans verstoord. Ofwel verandert de hormoonbalans. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen neemt af, zodat het androgene hormoon de overhand krijgt. Dit werkt haargroei bevorderend.

Op welke delen van het gezicht neemt haargroei toe?

Op de wangen, bovenlip, onderlip, kin en hals. Dit gebeurt voornamelijk onder invloed van hormonen. (of medicijnen)

Krijg je ook haren op je lichaam?

Dat kan. Rondom de tepels en de lijn vanaf de navel naar de schaamstreek kan je meer beharing krijgen. Als het doorloopt naar de bovenbenen en achterkant bovenbenen, is er toch vaak weer meer aan de hand, en kan het  ook op jongere leeftijd al voorkomen.  Niet alleen  ineens als je naar de 50 gaat.

Is de ene vrouw er meer gevoelig voor dan de andere?

Ja, het is vaak familiair bepaald, dus erfelijk. Overigens zie je wel verschillen onder de diverse culturen. Bij mediterrane vrouwen is donshaar al snel overbeharing, terwijl het bij een Noordeling minder opvalt omdat donshaar blond is en dus ook minder snel voor behandeling zal komen.

Behandeling met laser of IPL bij getinte huiden is lastiger omdat er op de donkere huid gemakkelijk pigmentverschuivingen kunnen ontstaan als gevolg van de behandeling, of verbranding van de huid, omdat er met andere lichtwaarden op deze huid gewerkt moet worden. Er zijn gelukkig wel weer speciale lasers ontwikkeld voor de getinte huiden. Maar het blijft lastiger.

Welke behandelingsmethoden zijn er?

Voor thuis wordt vaak zelf geharst of ontharingscrème gebruikt. Maar harsen kun je beter door een vakvrouw laten doen, een schoonheidsspecialist. Want de juiste plakkracht, temperatuur en techniek is erg van belang tijdens het harsen. Ook het pincet wordt gehanteerd of een schuurplaatje.  Of bleekcrème.

Verder zijn er ook flitsapparaatjes voor thuisgebruik. Je moet er veel geduld voor hebben, de koppen zijn klein en voor grotere oppervlakken zoals op het lichaam, betekent dat,  dat het veel tijd kost. Daarnaast is natuurlijk de kracht van een thuis apparaat nooit dát wat het is bij een professionele Laser of IPL systeem. Je kunt het vergelijken met een hars effect, wellicht dat de haren wat langer weg blijven omdat de haarzakjes toch wat warmte hebben gehad.

 

2012-11-13 14.22.42

In de salon kun je terecht voor een professionele behandeling met laser, IPL of elektrisch ontharen en natuurlijk voor ontharing zoals harsen. Kies een salon met een gediplomeerd en gespecialiseerd (in ontharingstechnieken) specialiste. Er is een speciaal diploma om voor zorgverzekeraars te mogen werken wat betreft Laser, IPL en elektrisch ontharen.  Let daarbij ook op de Anbos registratie. Serieuze overbeharing in het gezicht wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed in de aanvullende verzekering. Duurzaam ontharen  (let wel, dit is nooit 100%, maar altijd zo’n 70% tot 80%!) gebeurt dan dmv  elektrisch ontharen, laser of IPL.

  • Elektrisch ontharen. Hiermee kunnen alle haardiktes en haarkleuren behandeld worden.
  • Laser en IPL ontharen: hiervoor moeten de haren echter dik genoeg zijn en pigment bevatten van een donkere kleur. Rood, wit, grijs en hele dunne haren zijn niet te behandelen.

Voor deze behandelingen is altijd een gedegen intake gesprek van belang! In dit gesprek worden vragen gesteld over de oorzaken van overbeharing, medicatie, er wordt goed gekeken naar haarkleur, haar dikte en haar dichtheid.

De behandeling met flits of laser in het gezicht zijn 1x per 4 weken, totdat het gebied goed uitgedund is. Dan worden de tussenposes langer . Verder is het belangrijk dat er enkele weken voor de behandeling, tijdens de behandelingen en daarna  geen zon of zonnebank wordt gebruikt.

Elektrisch ontharen: ook hier is een gedegen intake van belang. Afhankelijk van de hoeveelheid haar wordt er in het begin eens per week of om de week behandeld. Daarna worden tussenposes langer.

 Meer haargroei door epileren of scheren?

Haren groeien alleen maar onder invloed van hormonen, medicijngebruik of langdurige druk of afsluiting.  Het gebruik van pincet of scheren is niet van invloed. Bij scheren lijkt het of er meer haren komen, maar doordat het ‘puntje’ van het haar wordt afgeschoren, wordt deze dikker en dus beter zichtbaar en voelbaar.

 

Tags: , , , , ,