featured

Sunscreen paradox

SPF 50 ? 

Welke beschermingsfactor kan ik het best nemen? Hoe hoger hoe beter denkt men vaak. Dat ligt toch net even wat anders.  

Er is nogal wat te doen als het gaat over SPF en zonbescherming. Het is handig om te weten hoe de SPF factor is opgebouwd. Drs. Rimke de Groot, hoofd productontwikkeling Medex development, wil graag het volgende meegeven;

 

 

Opbouw UV filter

Bij SPF 2 wordt al de helft , dus 50%, van de UV straling gefilterd.  Bij factor 4 komt daar nog eens de helft van de helft bij, dus 75% van de UV straling. Enzovoort.  Het verschil tussen SPF 15 en SPF 50 is dus veel kleiner dan je denkt.  Je kunt veel beter 2x met SPF 15 smeren dan 1x met SPF 50 !

Dus…. SPF 50 is meer voor de marketing mensen. Want dat SPF 50 béter zou zijn dan een zonneproduct met een SPF van 25 of 30 , berust op een misvatting.

Sunscreen paradox

Met sunscreen paradox bedoelen we, men dénkt heel goed beschermd te zijn met SPF 50, maar kan toch de volgende dag verbrand zijn. Het opsmeren van een zonneproduct met SPF 50 geeft mensen het “gevoel” goed beschermd te zijn.  Dat is dan ook de reden dat de Europese commissie een advies heeft gegeven dat luidt als volgt;

SPF 50 wordt ten onrechte als “sunblock “ beschouwd.  SPF 50 biedt “slechts”  98% bescherming. Dit terwijl SPF 15 ook al 94% bescherming biedt. Daarom raadt de Europese commissie aan voor de gezondheid SPF 15 – SPF 25 of 30 herhaald en vóóral in ruime mate aan te brengen .

Dus…

Herhaald insmeren met een ruime hoeveelheid is veel belangrijker voor een goede bescherming.  Zeker na afdrogen van de huid, bij transpiratie en na zwemmen.  Als je denkt dat je met SPF 50 (98%) veilig zit en niet herhaald na zwemmen of na één uur bij het water, dan maak je een fout. Dan is die SPF 15 (94%) die je wél herhaald, absoluut béter.

Verder is belangrijk; Let op het UVA teken, dit geeft aan dat de hoeveelheid UVA filter in de juiste verhouding staat tot de hoeveelheid UVB filter, waardoor de huid ook tegen UVA beschermd is. En bij een goede SPF zijn er ook nog extra anti oxidanten aanwezig om de huid te herstellen. Voor dat stukje wat niet te beschermen is op te vangen en te herstellen. Omdat 100% bescherming niet bestaat.

Tags: , , , , ,