Special care

Vitamine C en de huid

images (2)

Wist je dat we van alle antioxidanten in onze huid, vitamine C in het hoogste percentage voorkomt, zowel in de epidermis als in de dermis, maar dat deze vitamine C ook het snelst opgesoupeerd is als er verweer moet komen tegen vrije radicalen?

Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk deze vitamine is, voor een gezonde huid, maar ook om te verwerken in huidverzorging. C is zelfs nog belangrijker dan A of E, maar samen vormen ze wel het belangrijkste team.

Vitamine C tot nu toe veel te laag geconcentreerd

Vitamine C zagen we de afgelopen jaren wel voorbij komen in crèmes en serums, maar erg veel impact had het niet. De concentraties waren te laag of de stof was in haar omgeving te instabiel. Met een veel te lage werkzaamheid tot gevolg.
We zien een opleving van cosmeceuticals, en een hernieuwde aandacht voor ‘ oude’ maar zeer nuttige stoffen. Dankzij nieuwe ontwikkelingen in goed werkzame formuleringen en inzichten in hoe de huid zich wapent tegen aanvallen van buitenaf, kunnen in cosmeceuticals stoffen als C ook steeds krachtiger worden.

Zoeken naar een krachtige vorm die niet irriterend is

Een vorm van vitamine C die stabiel genoeg is om niet meteen uit elkaar te vallen in een formulering maar ook onstabiel genoeg is om wel op de huid uiteen te vallen, zodat het zijn werk kan doen. Bovendien zoek je naar het juiste percentage dat opgenomen kan worden door de huid. Te hoog is ook niet goed, de huid reageert daarop met een irritatie.

Balanceren met pH-waarde

Bovendien luistert de pH-waarde ook nog nauw. Hoe lager de pH-waarde hoe meer er een peelend effect van deze stof zal optreden (eventueel nuttig bij het snel lichter maken van pigmentvlekken), en dus ook weer irritatie.

Belangrijk is een balans om de huidconditie op drie niveaus te verbeteren: een vermindering van vrije radicalen, een stimulatie van fibroblasten die collageen vormen, een vermindering van roodheid in de huid en een afvlakking van pigmentvlekken. Zonder irritaties te geven.

Ontstekingsremmend

Het mooie van vitamine C is ook dat het ontstekingsremmend werkt en de droge huid iets minder droog kan maken. Zolang de pH-waarde maar niet te laag wordt.

 

Je belangrijkste aftersun-ingrediënt

Vooral in de zomermaanden is het super essentieel om de huid zowel voor als na blootstelling aan zonlicht extra te voorzien met vitamine C. Sterker nog: je kunt vitamine C beschouwen als je belangrijkste aftersun stof, in combinatie met vitamine E. Samen vormen ze een sterk anti-oxidatief koppel. Mocht een verkoopster in de winkel je juist vertellen dat je geen C in de zon moet gebruiken, dan geldt dan alleen voor C-serums met een lage pH-waarde, die een peelend effect hebben – dat wil je inderdaad niet.

Zeker nu bekend is geworden dat de inwerking van uv-straling nog vele uren na zonblootstelling doorwerkt in de huid, is het cruciaal om voor goede voor- maar ook nazorg te zorgen. Vitamine C remt ook het proces van verbranding van de huid door zon af.c2

Smeren is net zo belangrijk als innemen

Smeren zorgt voor een betere beschikbaarheid van C op de huid dan innemen. En de zon is de grootste ‘sloper’ van C: maar liefst 80% van je C-voorraad wordt door uv-straling teniet gedaan. Dus smeren en slikken !!!

Doen! Tweemaal daags vitamine C-serum

Vitamine C gedoseerde skincare moet deel uitmaken van je dagelijkse routine. Dat is het beste voor je huid. Breng het ’s ochtends maar ook ’s avonds aan. En vergeet ook niet te supplementeren, ook voor tal van andere functies in je lichaam belangrijk.

C-esta-countercard

Tags: , , ,