featured

Welke laser voor wat ?

Het aanbod van laserbehandelingen is groot.

Niet alle lasers zijn hetzelfde. De werking hangt om te beginnen samen met het gebruikte licht van een bepaalde kleur (of liever gezegd golflengte, bijvoorbeeld 532, 800 of 1540 nm). Verder kunnen de apparaten verschillen in vermogen, de diepte waarop ze werken en of ze bijvoorbeeld continu stralen uitzenden of juist pulsen. En soms wordt een combinatie van golflengten en radiofrequentie gebruikt.

Lasers worden vaak ingedeeld naar de huidklacht die ze aanpakken. Je ziet daarom weleens namen als vasculaire lasers (vaatlasers), pigmentlasers en ontharingslasers.

Maar soms zegt de naam van een laserbehandeling juist alleen iets over de techniek die gebruikt wordt of de manier waarop ze werken. Zo bestaan er ablatieve lasers, daarmee kun je weefsel als het ware verdampen. Ook kom je de term fractionele laser nu tegen. Bij deze methode wordt geen ‘brede’ laserstraal gebruikt, maar een paar honderd smalle straaltjes.

En dan lees je gelijk wat IPL en OPL-behandelingen zijn. Dat is geen laser, maar dat zijn een soort krachtige lichtflitsen, waarmee dezelfde klachten kunnen worden aangepakt.

Behandelingen van bloedvaatjes en pigmentvlekjes

 

 

 

 

 

 

Het verminderen van pigmentvlekken en oppervlakkige vaatjes in het gezicht zijn denk ik toch wel een van de meest voorkomende indicaties voor een behandeling met laser of lichtflits. Maar hoe werkt dat nu precies? Bij deze klachten wordt licht gebruikt van een bepaalde kleur (golflengte) die heel selectief wordt opgenomen door gekleurde stofjes in het lichaam. In dit geval dus de roodbruine kleur (melanine) van de pigmentvlek en/of de rode kleur (hemoglobine) van de rode bloedcellen. Het licht wordt hier geabsorbeerd en omgezet in warmte, waardoor de vaatjes of het pigment als het ware worden afgebroken. Het lichaam ruimt ‘deze schade’ vervolgens zelf langzaam op.

Voor het verwijderen van vaatjes en pigmentvlekken bestaan verschillende apparaten. (Bijvoorbeeld lasers met een golflengte van 532 nm of de Nd:Yag (1064 nm)). Zelf heb ik gekozen voor de IPL behandelingen. Intense Pulsed Light. Het belangrijkste verschil met een laser is dat niet één kleur, maar een spectrum aan kleuren wordt uitgezonden. Met filters kan je dan het deel dat je niet wilt gebruiken ‘uitzetten’ of juist versterken. Zo kan hetzelfde apparaat gebruikt worden voor verschillende toepassingen zoals vaatafwijkingen, pigmentvlekken en ontharing.

Lasers gericht op huidverbetering

Het principe bij deze behandelingen is wel we er iets anders dan bij de pigmentvlekjes of vaatjes. Lasers gericht op huidverbetering werken met licht van een specifieke golflengte dat wat dieper in de huid terecht komt. De moderne lasers doen dat gefractioneerd. Een lastige term, wat erop neerkomt dat er in plaats van met één ‘brede’ straal, een heleboel (wel honderden) smalle laserstralen worden toegediend. In de huid ontstaan hierdoor kolommetjes van smalle, diepe gaatjes met daartussen intact weefsel.
De huid gaat na de behandeling zelf aan de slag om ‘de schade’ te herstellen en zal als reactie collageenaanmaak stimuleren. Deze reactie van de huid, en de aanmaak van nieuw collageen,  kun je ook met microneedling bewerkstelligen, alleen mis je dan de warmte van de laser. Het eerste effect wat de laser geeft.

Vooral zichtbaar effect bij beginnende huidveroudering

Het effect van dit soort behandelingen  is vooral zichtbaar bij mensen met beginnende huidveroudering, maar is ook geschikt voor bijvoorbeeld het behandelen van grove poriën, acne littekens en striae, of om de huid in goede conditie te houden.

Wie weleens heeft gezocht naar de verschillende lasermogelijkheden voor huidverbetering is misschien ook de term ultherapy tegengekomen. Deze methode werkt volgens hetzelfde principe, alleen wordt dan gewerkt met geluidsgolven.

En haartjes, hoe worden die precies verwijderd met laser?

Ontharen door middel van laser of licht werkt een beetje volgens hetzelfde principe als bij het verwijderen van vaatjes en pigment. Ook hier wordt gekozen voor licht van een bepaalde kleur, maar dan gericht op het pigment in de haarfollikel. Door de hitte wordt de haarfollikel uitgeschakeld. De beste kandidaten voor ontharing met laser zijn nog steeds mensen met donker of bruin haar én een lichte huidskleur. Heel licht of grijs haar mist pigment en is daarom niet te verwijderen.

Laser en IPL bij de donkere huid

De donkere huid is overigens sowieso lastiger te behandelen, zeker met IPL waarbij minder gericht kan worden ‘geschoten’ op de pigmentcellen. Dan kan de huid als gevolg juist irritatiepigment vormen. Of omgekeerd: er wordt juist pigment afgebroken op plekken waar je dat niet wilde. Er zijn wel weer speciale lasers ontwikkeld voor de donker getinte huiden. Maar het blijft lastig.

met dank aan; J. Ultée

Tags: , , , , ,