featured

ZELFBRUINERS , TIJDELIJK GETINT

Zelfbruiners kunnen een goed alternatief zijn om tijdelijk egaal gekleurd te zijn.

Zelfbruiners zijn er in vele varianten. Van crèmes, gels, mousses die je direct op de huid kunt smeren of druppeltjes die je mengt met bijvoorbeeld een dagcrème. Ook kun je de huid sprayen met een spuitbus of vernevelaar. Geen zin in doe-het-zelven? Dan kun je terecht in een van de vele spray-tan-salons die Nederland telt: een medewerker sprayt je in korte tijd geheel in of je neemt een paar minuten plaats in een cabine.

Voor welke variant je ook kiest, de bruine kleur ontstaat dankzij dihydroxyaceton (DHA). Zo heet de stof in de zelfbruiner (oftewel self tanning) en die is afkomstig uit suikerbieten of rietsuiker. Breng je DHA in contact met de huid, dan ontstaat in de uren erna een lichtere tot donkere bruintint.

Onze huid is uit verschillende lagen opgebouwd, met aan de buitenzijde de opperhuid. De zogeheten hoorncellen hierin worden constant van binnenuit vernieuwd en intussen worden de oudere cellen naar de buitenkant geduwd waar ze verschilferen.” En al zijn hoorncellen dood, ze gaan een scheikundige reactie aan met DHA. In onze cellen bevindt zich namelijk het eiwit keratine dat onder andere aminozuren bevat. Komen de kunstmatige DHA suikers met de aminozuren  in contact dan worden ze bruin.

 

 

Gemiddeld genomen geven zelfbruiners zo’n vier dagen een goed effect 

Mooi resultaat

In welke mate de kleuring aanslaat hangt af van het huidtype, de verdeling van het eiwit keratine over de opperhuid en de zuurgraad van de huid. Ook de hoeveelheid kunstmatige suiker speelt een rol: hoe hoger de concentratie DHA, des te donkerder zal de ingesmeerde huid kleuren. Start als je een lichte huid hebt daarom eerst met een zelfbruiner met bijvoorbeeld 1 tot 3 procent DHA om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Het zijn uiteindelijk de huidcellen zelf die ‘bepalen’ of ze lichter of donkerder worden. Neem dus echt de tijd om te ontdekken wat prettig is voor jouw huid.  Start bij het eerste gebruik op een niet direct zichtbare plaats, met een concentratie DHA die niet te hoog is.

Trial and error

Een goede zelfbruiner geeft enkele dagen effect. Voortijdig verwijderen zoals met make-up lukt niet. Wel duurt het zo’n drie tot zeven uur – afhankelijk van het gebruikte product – om tot de maximale bruining te komen. Die kan variëren van lichtgelig tot bruin; gebeurt er niets, dan heb je te maken met een slecht product. Bevalt het resultaat, dan kun je de teint iets verhogen door na die paar uur een volgende bruiningslaag aan te brengen.

Sommige mensen zeggen dat de DHA wel tien dagen een goed effect geeft, anderen houden het op slechts twee dagen plezier, gemiddeld genomen worden de gebruinde hoorncellen na ongeveer vier dagen vervangen door lichtere nieuwe cellen. Dit proces kun je versnellen met een speciale scrub.

 Breng je DHA in contact met de huid, dan bruin je in de uren erna

Voor welke aanpak of welk merk je uiteindelijk kiest is een kwestie van trial and error. Sommige mensen geven de voorkeur aan een crème.  Anderen stappen een spraycabine in en laten het gehele lichaam behandelen. Maar hoelang je egaal bruin blijft en of de kleur naar wens is, dat is bij een eerste keer van tevoren niet te voorspellen.

Voorbereiden

Een andere, universele, tip is wel te geven. Bereid je voor: reinig de huid goed en verwijder eventuele make-upresten. Verwijder vooral de oude, verharde en drogere hoorncellen: scrubben of exfoliëren genoemd. Eelt heeft een dikke hoornlaag en kleurt sterker dan gewone huid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ellebogen, knieën en enkels. Smeer de gescrubde huid vervolgens in met bijvoorbeeld vaseline of een vocht inbrengende crème. Vergeet ook de plekjes tussen de vingers en tenen niet om te voorkomen dat daar te veel zelfbruiner blijft zitten en de huid er bruiner wordt dan gewenst. Houd je na het aanbrengen goed aan die inwerktijd van zo’n drie tot zeven uur. Ga dan bijvoorbeeld niet douchen of sporten, de zelfbruiner moet goed opdrogen en heeft tijd nodig om te hechten.

Tips

Sta je aan de vooravond van een bruiloft? Bruin jezelf al een dag of 2 eerder. De bruine kleur is dan op zijn mooist.

Draag in de eerste uren na het tannen donkere ruimvallende kleding. De zelfbruiner kan een beetje afgeven

Transpireer je snel? Breng het middel op warme dagen ’s avonds aan om mogelijke druppelsporen te voorkomen

Veiligheid

Uit onderzoek blijkt dat het op de huid smeren van DHA veilig is. Toch kan een huidirritatie optreden, dit wijst dan mogelijk op de aanwezigheid van bijvoorbeeld kleurstoffen, toegevoegd parfum, conserveringsmiddelen of op planten gebaseerde toevoegingen. Over het sprayen of vernevelen zijn de inzichten verdeeld. De strengere Amerikaanse Food and Drug Administration adviseert om ogen en slijmvliezen te bedekken en om inademing te voorkomen: bij inademing kan de stof in de bloedbaan terechtkomen. Onafhankelijke deskundigen van de Europese Commissie zijn minder streng en stellen dat DHA-sprays met een concentratie tot 14 procent geen gezondheidsrisico vormen. Spray-Tan Nederland liet eerder in de media weten dat hun sprays ‘voldoen aan de maximale veiligheidsvoorschriften’.

Ben je zwanger? Zekerheidshalve wordt dan geadviseerd niet te spraytannen in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Informeer na die periode bij een arts of deze toestemming geeft. Niet sprayen wordt eveneens aangeraden voor vrouwen die borstvoeding geven. In afwachting van aanvullende studies wordt geadviseerd om bij spray-tanning te vermijden dat je de spray inademt en contact te vermijden met de ogen, de neus en de slijmvliezen. Neusfilters, het dragen van (papieren) ondergoed, balsem op je lippen en eventueel een beschermende bril kunnen dan helpen.

Met dank aan;

Ron Romeijn, docent aan de Internationale Make-Up School in Zaandam

Tags: , , , , ,